Nogomet
24

Predstavljeni finansijski rezultati Real Madrida: Klub ostvaruje rekordan profit

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Desetu godinu uzastopno, Real Madrid je sportski kolektiv koji najviše zarađuje na svijetu, a već treću godinu zaredom Forbes nas smatra najvrednijim klubom na svijetu, izjavio je predsjednik ovog španskog fudbalskog kluba Florentino Pérez.

Pérez je u predsjedničkoj loži na stadionu "Santiago Bernabéu" predstavio Finansijski izvještaj za 2013-14. godinu, koji bi trebao biti odobren na redovnoj sjednici Generalne skupštine kluba, zakazanoj za 21. septembar.

"Drago mi je objaviti Realove finansijske rezultate, jer vjerujem da u ovih deset godina, uprkos vremenima velike krize, možemo i dalje biti zadovoljni klupskim napretkom i finansijskom stabilnošću, što, opet, pruža institucionalnu stabilnost i daje nam priliku da ostvarimo značajne rezultate na terenu", kazao je Pérez.

Kako je naveo, ukupni Realov prihod u sezoni 2013/14. iznosio je 603,9 miliona eura, što je 10,9 posto više nego prošle finansijske godine.

"Neto dobit, nakon oporezivanja, iznosi 38,5 miliona eura, 4,4 posto više nego u prethodnoj poslovnoj godini. Neto dug procijenjen je na 71,5 miliona eura, što predstavlja 21 posto manje u odnosu na prethodnu godinu", precizirao je Pérez.

Dodao je da je Real Madrid u prošloj sezoni državi platio porez u iznosu od 167 miliona eura.

"Za mene, kao predsjednika Real Madrida to je čast, ali voditi ovaj predivan klub predstavlja odgovornost, i ne bismo nikada smjeli zaboraviti da, nakon 112 godina postojanja, Real i dalje pripada svojim članovima", poručio je Pérez.