Nogomet
1

Predsjednik FS Albanije: BiH može pobijediti i Brazil, ali i izgubiti od Luksemburga

Anadolija
Armando Duka (Foto: Anadolija)
Armando Duka (Foto: Anadolija)
Predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armando Duka za Anadolu Agency (AA) rekao je da fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju šanse da ostvare značajan rezultat na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ove godine.

“BiH i Hrvatska su stare i dobro poznate škole fudbala. Očekivano je bilo da učestvuju na Svjetskom prvenstvu. Obje imaju odlične reprezentacije, ali sa balkanskim timovima nikada niste sigurni. BiH je, recimo, u istoj grupi sa Argentinom. Veoma teška grupa, ali nikad se ne zna. BiH nekada igra tako dobro da bi mogla i Brazil da pobijedi, ali nekada i tako loše da bi mogli izgubiti čak i od Luksemburga. Ipak, BiH i Hrvatskoj želim sve najbolje u Brazilu. Imaju dobre šansu da urade nešto”, smatra Duka.

Podsjećajući da se fudbalska selekcija Albanije nalazi u istoj grupi sa reprezentacijom Srbijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, Duka ističe da FS Albanije neće dozvoliti da se politika umiješa u ovaj sportski događaj.

“Utakmice sa Srbijom su prije svega sportski događaj, ali ćemo ipak poduzeti sve potrebne mjere predostrožnosti da ne dođe do problema i incidenata. Kao i ekipa Srbije, i mi ćemo pokušati da pobijedimo u tim utakmicama, te nećemo dozvoliti da se desi nešto što nema veze sa sportom. Politika ne bi trebala i neće umiješati prste u ovaj sportski događaj”, poručio je Duka.

Ističe kako ne bi bilo dobro da se međusobni dueli ove dvije reprezentacije igraju pred praznim tribinama, kao što to neki priželjkuju i očekuju.

“Nismo razgovarali sa predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije o tome da se utakmice igraju pred praznim tribinama. No, lično želim da navijači obje zemlje imaju priliku da gledaju utakmicu obje selekcije na stadionu. Ove utakmice mogu pozitivno utjecati na odnose između dvije zemlje”, rekao je Duka.

Napominje kako je Albanija uvijek podržavala da Kosovo postane članica FIFA-e i UEFA-e.

“Kosovo je već dobilo dozvolu da igra prijateljske utakmice. Ali cilj Kosova je da postane članica FIFA-e i UEFA-e. I mi smo ih podržali u tome. Neki naši klubovi iz Albanije igraju povremeno sa ekipama sa Kosova. Naše selekcije U21 i U17 nekoliko puta godišnje igraju prijateljske utakmice u Albaniji ili na Kosovu”, govorio je Duka.

Dodaje da u Albaniji u posljednje vrijeme igra sve više fudbalera iz stranih zemalja, a posebno iz Afrike, što je "najbolji znak da u albanskom fudbalu nema rasizma i ksenofobije".