Neobičan praznik
0

Poznati svjetski sportisti maskirani za Noć vještica, možete li ih prepoznati?

H. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Noć uoči Svih svetih (1. novembar) se širom svijeta obilježava Noć vještica, a neobični praznik slavi se u svim dijelovima svijeta i na njega nisu imuni ni najpoznatiji svjetski sportisti.

Iako je slavlje prvobitno uključivalo maskiranje u vještice, vampire, duhove, zombije, gobline - danas je u noći 31. oktobra na ulicama širom svijeta moguće vidjeti i druge kreativne kostime.

Tako su se za Noć vještica kamuflirali i asovi poput Kyliana Mbappea, LeBrona Jamesa, Neymara, Marca Verrattija, Maura i Wande Icardi, Paula Pogbe i brojnih drugih planetarnih zvijezda.

Praznik je nastao još u periodu prije Krista, kada su Kelti početkom novembra obilježavali početak nove godine. Vjerovali su da svakog 31. oktobra, pred kraj ljeta i početak zime, duše pokojnika prelaze na drugi svijet, pa su stoga uoči nove godine palili vatru kako bi im pomogli da lakše pronađu put te su ispred kuća iznosili darove obliku hrane i pića.

Noć vještica se redovno obilježava i u Bosni i Hercegovini i ostatku regiona, te se čini da je iz godine u godinu sve popularniji praznik. Građani ga obilježavaju organiziranjem posebnih tematskih zabava i oblačenjem kreativnih kostima.