Deset najboljih
10

Pozicija beka ponovo je "seksi", posebno zahvaljujući ovim nogometašima

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Možda je u prošlosti bekovska pozicija bila ona koju su igrali nogometaši koji nisu uspjeli kao krila ili stoperi, ali danas to sigurno nije slučaj, pa je važnost ovih igrača u njihovim klubovima mnogo veća.

Prije šest godina, Jamie Carragher je brutalno iznio tezu da bekove čine igrači koji nisu uspjeli kao krila, odnosno kao štoperi. Ova izjava je možda i imala težinu u Carragherovo vrijeme, ali posljednjih godina, važnost pozicije beka značajno je skočila. Ova tema je danas aktualnija više nego ikada.

Sa sve većom količinom napadača koji pokazuju tendenciju izvlačiti se, bekovi obavljaju vitalnu funkciju osiguravajući svom timu potrebnu širinu u napadu i koheziju u odbrani. Ako prošetate ulicama Liverpoola danas, srest ćete hiljade mladih navijača koji će istaknuti Alexander-Arnolda kao svog idola.

Pozicija beka trenutno se nalazi na vrhuncu važnosti, ali ko su najbolji igrači na ovoj poziciji na svijetu? Stranica 90min.com napravila je listu najboljih.

10. Nicolás Tagliafico

Jedan od junaka velikog prošlogodišnjeg uspjeha Ajaxa koji je stigao do polufinala Lige prvaka, igra na impresivnoj razini i ove sezone. Argentinac je robustan defanzivac s vrhunskim osjećajem za postavljanje, a pokazao je i da je sposoban postići gol ili upisati asistenciju kada je to potrebno.

9. Marcelo

Nekoliko godina važio je za "kralja" svoje pozicije, ali danas se mora zadovoljiti plasmanom među 10 najboljih. Povrede su zadale mnogo problema Brazilcu, ali nedavno se vratio u redove Real Madrida i povratak proslavio asistencijom protiv Celte. Još uvijek ima "ono nešto".

8. Ricardo Pereira​

Zaboravite Caglara Soyuncu, zaboravite Jamieja Vardyja. Pravi razlog za uspjeh Leicestera ove sezone leži u beku ovog tima - Ricardu Pereiri. Konzistentni Portugalac ove sezone je propustio samo jednu utakmicu i bio bi glavni kandidat za tim sezone, samo da nije izvjesnog beka Liverpoola.

7. Dani Carvajal

Višegodišnji pouzdani desni bek Real Madrida dostigao je ove sezone brojku od 250 nastupa za Los Blancose. I ove sezone Carvajal igra odlično, o čemu svjedoči i njegovih pet asistencija.

6. Benjamin Pavard 

Ovaj momak može igrati na više pozicija, računajući i pozicije lijevog beka, štopera i desnog beka. Iako mu pomalo nedostaje brzine, Francuz ovo nadoknađuje skoro savršenim čitanjem igre. Jedan je od bekova kojeg je najteže "pobijediti" na cijelom svijetu! Osim toga, sjećate li se gola koji je dao Argentini?

5. Jordi Alba

Uživanje je promatrati tehniku Albe koji ponekad izgleda kao ofanzivni vezni igrač zaglavljen na poziciji beka. Savršeni "tajming" njegovih utrčavanja donio mu je mnogo golova prethodnih sezona i izgleda spremno u odličnoj formi nastaviti i ubuduće.

4. Achraf Hakimi

Poslije ne baš uvjerljive prethodne sezone u dresu Borussia Dortmund, Hakimi je ove sezone otkriće na Signal Iduna Parku. Marokanac je već upisao 10 asistencija s desne strane terena. Hoće li ga Borussia moći zadržati usprkos isteku posudbe? Teško.

3. Andy Robertson

Uspon letećeg Škota kao najboljeg lijevog beka je apsolutno izuzetan. Otkako je stigao na Anfield 2017. godine i izbacio Alberta Morena iz postave, Robertson je osvojio Ligu prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo i na kraju ove sezone, osim u slučaju neke kataklizme, podići će trofej Premiershipa.

2. Joshua Kimmich​

Iako ovih dana igra i kao centralni vezni nogometaš, igrao je i na poziciji beka - kao i tokom većeg dijela karijere i to ga kvalificira za izbor na ovoj poziciji. Jedan je od najkompletnijih nogometaša na svijetu, ima 25 godina i niko ne zna što sve budućnost može donijeti ovom internacionalcu Njemačke.

1. Trent Alexander-Arnold

Naravno, morao je biti on. Desni bek Liverpoola učinio je ovu poziciju popularnom i "seksi", zahvaljujući svojim izvanrednim udarcima sa sredine terena i neodoljivom šarmu. Osim 12 asistencija koje je zabilježio ove sezone u napadu, Trent stiže i skakati u odbrani, a Liverpoolova obrana je ove godine primila najmanje golova u Premiershipu.