Na rubu suza
23

Povreda za kraj veličanstvene karijere: Tužan oproštaj španske legende Davida Silve

D. P.
Silva se oglasio videosnimkom (Foto: Screenshot)
Silva se oglasio videosnimkom (Foto: Screenshot)
Svijet nogometa danas je ostao bez unikatnog majstora Davida Silve, koji je zbog najnovije povrede morao reći zbogom aktivnom bavljenju nogometa.

Silva (37) je planirao nastaviti karijeru, ali mu to nije dozvolila povreda koju je doživio prije sedam dana. Sve se dogodilo na treningu njegovog Real Sociedada.

Tom prilikom David Silva je povrijedio prednje križne ligamente lijeve noge i morao bi da pauzira najmanje pola godine. Kako je u poznim igračkim godinama, ovaj nogometaš veličanstvenog dodira i vizije s loptom u nogama, odlučio je i završiti karijeru.

To je saopćio u videu kojeg je danas objavio na svojim društvenim mrežama. U videu su umetnuti neki od najljepših golova i poteza u karijeri, ali i podizanje najznačajnijih trofeja poput osvajanja Svjetskog prvenstva sa Španijom 2010. godine.

"Danas je tužan za mene. Danas je vrijeme da kažem zbogom onome za što sam vezan cijelog života. Danas je vrijeme da kažem zbogom mojim kolegama, koji su mi poput porodice. Nedostajat ćte mi mnogo. Hvala vam što ste učinili da se osjećam kao kod kuće", rekao je Silva na čijem se licu jasno vidjelo koliko je emotivno slomljen.

Legendarni Španac, ipak, ima čime da se ponosi nakon što je završio karijeru. Sa 135 nastupa i 35 pogodaka za reprezentaciju Španije smatra se jednim od najvećih nogometaša Pirineja posljednjih decenija.

Sa Španijom je osvojio titulu prvaka svijeta 2010. godine, a osvojio je i dva evropska prvenstva (2008. i 2012.). Četiri puta bio je prvak Engleske s Manchester Cityjem, osvojio je dva FA Cupa, pet engleskih Liga kupova, tri engleska Super kupa te dva španska Kupa kralja.