Ibišević ulazi u formu
0

Povratak bh. topnika

Piše: Edin Isanović
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ljetos je počeo igrati nogomet u punom intenzitetu, opet je to radio perfektno. Čekao je nove utakmice, nove pobjede i nove golove.

Kada je Vedad Ibišević prije osam mjeseci doživio povredu, cijela nacija ostala je u šoku. Do tog trenutka bio je prvi topnik njemačke Bundeslige. Sve bi bilo ljepše da je pokraj vas ta prokleta vijest samo prošla, da ste neokrznuti ostali u tuzi...Prve prognoze nisu bile optimistične. Nažalost, obistinile su se. Odsustvovao je šest mjeseci. Iako mislite da vremenom možete kontrolirati emocije, da vas ama baš ništa ne može izbaciti iz tračnica, neke vijesti ipak iznenade.

Podrška prijatelja

Bilo je bolno tih dana slušati i čitati razne priče o njegovoj povredi. Tužno je bilo gledati kako naš reprezntativac ide na terapije sa štakama, pun motiva i volje da se jednoga dana vrati na travnjak. Nogomet je njegov život, a u tim trenucima okrenuo mu se naopačke. Prijatelji su ga hrabrili, davali mu podršku. Bili su svjesni njegovog potencijala koji treba pokazati mladim generacijama.

Vedad nije posustajao. Poštovao je sve zahtjeve ljekara. I dok je vrijeme išlo vjerovali smo da će se bh. reprezentativac vratiti u staru formu. Oporavak je tekao onako kako su i predviđali. Kada je odradio prvi trening sa loptom rekao je „Sjajan, sjajan osjećaj“. Navijači Hoffenheima i bh. reprezentacije bili su presretni.

U međuvremenu njegov klub je pao sa prvog na osmo mjesto u njemačkoj nogometnoj eliti (gubitak je bio nenadoknadiv), a naša državna selekcija savladala je Belgiju dva puta. Naciju su preplavile emocije, instalirali smo se na drugo mjestu u kvalifikacionoj grupi za plasman na planetarnu nogometnu smotru. Turci su nas gledali sa pristojne udaljenosti, a svi su jedva čekali povratak Ibiševića kako bi ih sredili i konačno krenuli ka Južnoj Africi.

Želja za povratkom

Ljetos je počeo igrati nogomet u punom intenzitetu, opet je to radio perfektno. Čekao je nove utakmice, nove pobjede i nove golove. Vrijeme je prolazilo, Vedad se potpuno oporavio, ali lopta nije htjela u gol. Mnogi su nerealno očekivali da će u prvim utakmicama poentirati. No, za sve treba vremena.

Bila je vidljiva velika želja da postigne pogodak u najdražem dresu u dvobojima sa Armenijom i Turskom. Ipak, nije uspio. Identična situacija bila je i u dresu Hoffenheima.

I onda u 7. kolu Bundeslige u sudaru njegovog kluba sa berlinskom Hertom postiže tri pogotka za 21. minutu. Potvrđuje poslovicu koja kaže "Velike stvari se dogode onome ko zna čekati“. Poentirao je tako vješto, majstorski... To je drugi najbrži hat-trick u historiji ove lige. Povratak iz snova desio se pred ključne utakmice naše reprezentacije sa Estonijom i Španijom. Svi duboko vjerujemo da će Ibišević zajedno sa Džekom, Salihovićem, Misimovićem i društvom u presudnim okršajima biti na visini zadatka. To bi nas uistinu trebalo dovesti u situaciju da se plasiramo u baraž, a potom prebrodimo i posljednju prepreku za odlazak na Rt dobre nade. BiH bez ikakve sumnje ima ekipu koja je sposobna za takav poduhvat.

Karijera Vedada Ibiševića treba biti primjer profesionalne evolucije. No, uvijek će se sjećati te kobne srijede 14. januara. Bilo je tad i više nikad...