BiH - Turska
0

Posljednja šansa "cara Terima"

Piše: Edin Isanović
Fatih Terim (Foto: Dado Ruvić/Fotoservis.ba)
Fatih Terim (Foto: Dado Ruvić/Fotoservis.ba)
Relevantni nogometni stručnjaci smatraju da naši reprezentativci trebaju igrati pametno, mudro i strpljivo, jer ako se sa Turcima budemo nadjačavali na planu trke i agresivnosti, koju će oni bez sumnje pokušati nametnuti, ući ćemo u ozbiljne probleme.

Utakmica između BiH i Turske izuzetno je važna za obje nacionalne vrste. Osvajanje kompletnog plijena u dvoboju sa izabranicima Fatiha Terima značilo bi da smo konačno nokautirali jedinog konkurenta za drugo mjesto i da smo putnici u dodatne kvalifikacije. Neriješen ishod bi nas ostavio na plus četiri u odnosu na naše suparnike, a eventualni poraz bi dodatno zakomplicirao situaciju.

Trka, agresivnost, fanatičnost...

Iako smo svi optimisti, treba biti oprezan kada su u pitanju Turci. Naime, u prošlim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo bili smo u istoj grupi. Njihov put na kontinentalnu smotru krenuo je odlično. Prve tri utakmice odradili su trijumfalno. Čak nisu primili niti jedan pogodak. Ipak, povrede su oslabile ekipu, što je dovelo do padu u igri. Odlazak u Austriju i Švicarsku bio je pod velikim upitnikom. No, šef državne selekcije izvukao je sve najbolje iz reprezentacije i na kraju su sa bodom viška ispred Norveške izborili Euro. Sjećamo se da su u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici pobijedili BiH sa 1-0.

Slična scenariji prizivaju i sada. Žele u tri preostala susreta osvojiti maksimalnih devet bodova i uz naš kiks (nadamo se da se ovo neće desiti) dohvatiti drugu poziciju. Terim je poznat po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače. Oni uzvraćaju sa velikom agresivnošću, požrtvovanošću i borbenošću. Stoga naša reprezentativce očekuje teška borba.

Na travnjaku Bilinog polja od turskih igrača možemo očekivati trku, agresivnost, fanatičnost, neviđeno samopouzdanje... Relevantni nogometni stručnjaci smatraju da naši reprezentativci trebaju igrati pametno, mudro i strpljivo, jer ako se budemo sa Turcima nadjačavali na planu trke i agresivnosti (koju će oni bez sumnje pokušati nametnuti) ući ćemo u ozbiljne probleme.

Šansa u protuudarima

Dakle, Turci imaju svoje kvalitete kojih se ne moramo bojati, ali ih moramo iznimno respektovati. Kako naša reprezentacija igra dobro, logično je da javnost očekuje pobjedu, mada ćemo do nje doći teško. Nekoliko izuzetno bitnih stvari moramo ispoštovati kako bi podignutih ruku dočekali kraj meča. Spuštanje lopte na zemlju je prvi korak ka nametanju naše igre. BiH mora biti krajnje zrela i nametnuti racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina) obogaćena talentom naših znalaca. Na taj način bi odgovorili turskim naletima, a istovremeno bi nam se otvorio prostor za protuudar.

Turci će prilikom neracionalnih napada, zanemariti odbranu (to im se često dešava). Neće moći držati linije, te će se stvarati prostor za naše igrače u veznom redu i u napadu. Do sada su imali problema sa disciplinom, naročito u zadnjoj liniji. To treba iskoristiti!

Uprkos prepotentnim najavama da su u BiH došli po pobjedu, oni su svjesni da su na teškom ispitu. Drže spoznaju da igraju sa kvalitetnim protivnikom.

Selektor Terim prilikom sudara u Istanbulu bio je pripremio ostavku. Ipak, pobjeda ga je ostavil na klupi. Sudbina je htjela da opet posljednju šansu "car Terim" ima sa istim rivalom. Nadamo se da se ovaj put neće izvući...

Naši reprezentativci trepere zbog ukupnog događaja čiji su glavni akteri, ali su svjesni da ih čeka najteži dvoboj u kvalifikacionom putu... Sretno!

Podaci o Turskoj

Savez osnovan: 1923 Član FIFA-e: od 1923 Selektor: Fatih Terim FIFA ranking: 27 Najbolji FIFA ranking: 5 (juni 2004.) Najlošiji FIFA ranking: 67 (oktobar 1993.) Broj profesionalnih igrača: 4.215 Broj klubova: 4.211 Najviše nastupa: Rűstű Recber (119) Najviše pogodaka: Hakan Sűkűr (51) Najveća pobjede: Turska –Sirija 7-0 (novemba 1949.), Turska – Republika Korea 7-0 (juni 1954.) i Turska – San Marino 7-0 (novembar 1996.)

Najveći porazi: Poljska – Turska 8-0 (april 1968.), Turska – Engleska 0-8 (novembar 1984.), Engleska –Turska 8-0 (oktobar 1987.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo - dva nastupa (3. mjesto 2002.): Evropsko prvenstvo - četiri nastupa (četvrtfinale 2000. i polufinale 2008.)