Nogomet
13

Portugal čeka: Vels koji ostavlja Britaniju u Evropi ili zlatna generacija Belgije?

Piše: O. T.
U drugom paru četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj sastaju se Vels i Belgija. Pobjednik ovog meča igrat će protiv Portugala u polufinalu.

Vels - Belgija (21:00 sati, Stade Pierre Mauroy)

Ove dvije reprezentacije sastale su se i tokom kvalifikacija za ovo Evropsko prvenstvo. Igrali su zajedno sa Bosnom i Hercegovinom u grupi, a Vels je ostao neporažen u dva okršaja protiv Belgije. Otočani su u gostima odigrali 0:0, dok su na domaćem terenu golom Balea slavili 1:0 prošle godine u junu.

Stoga, za Belgiju se ni ovaj put ne može reći da je veliki favorit, jer bila je favorit i pred navedene mečeve pa nije uspjela slaviti.

Vels je posljednji predstavnik Velike Britanije na Euru, jer su Engleska i Sjeverna Irska ispale, a govoreći o britanskom otoku, ispala je i Republika Irska tako da je Vels posljednji predstavnik tog otoka.

Već dugo je poznato da je glavna uzdanica Velsa Gareth Bale i da je selektor Chris Coleman svu pažnju posvetio ofanzivu Real Madrida. Velšani tako igraju na kontranapade stpljivo čekajući svoje šanse i Baleovo nadahnuće, a ovaj tim ima odlične predispozicije za takvu igru, jer je sačinjen od igrača iz Premiershipa i Championshipa, liga gdje je fizička sprema na vrhuncu.

Belgija je svoj najbolji fudbal pokazala u osmini finala gdje je rezultatom 4:0 ispratila Mađarsku. Nekako su Belgijanci sve bolji i bolji kako prvenstvo odmiče, ali im otežavajuću okolnost može predstavljati izostanak suspendovanog Vermaelena i povreda Verthongena koji će zbog toga propustiti ostatak Eura.

Veliki problem Belgiji može biti i eventualni izostanak Hazarda koji je upitan, a pokazao je da se vratio u najbolju formu.

Očekivane postave:

Vels: Hennessey; Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor; Allen, Ledley; Ramsey, Bale; Robson-Kanu

Propuštaju naredni meč u slučaju kartona: Davies, Ramsey, Taylor i Vokes

Belgija: Courtois; Meunier, Alderweireld, Ciman/Denayer, J Lukaku; Witsel, Nainggolan; Mertens/Carrasco, De Bruyne, Hazard; R Lukaku.

Nedostupni: Vermaelen (suspenzija), Vertonghen (povreda)

Upitan: Hazard (povreda)

Propuštaju naredni meč u slučaju kartona: Meunier, Witsel, Fellaini i Batshuayi