Marca
0

Porto je najbolji omjer cijene i kvalitete

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
"Nogometni klub Porto najekonomičnija je uspješna evropska nogometna ekipa, primjer vrhunska ekonomskog i sportskog upravljanja", navodi u svojoj analizi španski dnevnik Marca.

Prije tačno sedam godina, 26. maja 2004, nogometaši Porta pod vodstvom harizmatičnog mladog trenera Josea Mourinha osvojili su u Gelsenkirchenu evropski naslov pobijedivši u finalu Lige prvaka francuski Monaco 3-0. Sedam godina kasnije pod vodstvom drugog, još mlađeg i također harizmatičnog trenera, 33-godišnjeg Andrea Villasa-Boasa, Portugalci su završili sezonu s novim evropskim trofejem - Evropskom ligom. Završili su je također s naslovima nacionalnog prvaka i pobjednika nacionalog kupa. No, to nije ništa novo...

Poslovna ideja u Portu je kupiti kvalitetno a da je jeftino i neafirmisano. Nakon toga afirmisati i skupo prodati. Tako je Porto današnjeg Realova stopera Pepea doveo iz Maritima za dva miliona eura. Tri sezone kasnije prodao ga je Realu za 30. Na sličan su način Portugalci iz brazilskog Gremija doveli veznjaka Andersona za pet miliona eura. Prodali su ga potom Manchester Unitedu za 31 milion. Slično su prolazili s Decom, Manicheom, Diegom, Luchom Gonzalezom, Lisandrom Lopezom, Meierelesom...

Preko mreže skauta koji su savršeno pokrili južnoameričko tržište Porto je u razdoblju od sedam godina zaradio 196 miliona eura čistog profita na kupoprodaji igrača. Trenutno je Porto postao najbolji izlog Kolumbijcima, jer u klubu igraju fantastični igrači iz te zemlje poput Radamela Falcaa, Fredyja Guarina ili Jamesa Rodrigueza.

Istodobno, rezultati kluba nimalo ne pate. Od 2004. godine, kada je Jose Mourinho napustio klub, Porto je osvojio pet naslova prvaka, četiri naslova pobjednika kupa, četiri Superkupa i jednu Evropsku ligu.

Uspjelo je to momčadi koja je predsjednika Pinta da Costu koštala 40 miliona eura.

Evo redom miliona uloženih u prvu postavu:

Helton (koštao 1,5 miliona eura) – Sapunaru (2,5), Otamendi (4), Ronaldo (0,95), Alvaro Pereira (4,5) – Guarin (1), Moutinho (10), Fernando (0,7) – Hulk (5,5), Falcao (5,5), Varela (0).

Ekipa od 40 miliona eura sljedeće će sezone krenuti u pohod na vrh Lige prvaka. Nakon toga uslijedit će, a što drugo, nova rasprodaja. Pa novo investiranje.