Užarene pozicije
47

Porazan podatak: Željezničar i Sarajevo su od 2016. promijenili čak 15 trenera

D. P.
Ivković i Sablić posljednji su u nizu trenera sarajevskih klubova (Foto: T. S./Klix.ba)
Ivković i Sablić posljednji su u nizu trenera sarajevskih klubova (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva danas su ostali bez trenera, nakon što je Goran Sablić potpisao sporazumni raskid saradnje. Time se nastavila praksa čestih promjena trenera unutar najvećih sarajevskih nogometnih klubova.
Željezničar i Sarajevo, timovi koji su navikli na uspjeh, mjesta su gdje se neuspjeh ne prašta. Također, na česte smjene trenera utjecale su i nestabilne situacije unutar klubova koje su se nerijetko dešavale na Koševu i Grbavici.

Dva najveća nogometna kluba unutar BiH promijenila su čak 15 trenera u posljednjim sezonama. Ne moramo se vraćati daleko u historiju kako bi došli do tog broja, već smo za odrednicu uzeli 2016. godinu.

Goran Sablić je bio šesti trener Sarajeva u posljednjih šest godina. Bordo tim je ušao u 2016. godinu s Miodragom Ješićem na čelu, a onda je srbijanski trener dobio otkaz u martu. Naslijedio ga je Almir Hurtić koji je klub vodio do augusta 2016. godine.

Mehmed Janjoš je ekipu s Koševa vodio jednu sezonu, da bi onda dvije i po godine na klupi bio proslavljeni Husref Musemić. Njega je naslijedio Vinko Marinović koji je na klupi Bordo tima radio godinu i po dana.

Ekipu od šest članova zaokružio je Goran Sablić koji je Sarajevo vodio u nedavno završenoj polusezoni. Uz njih, nismo računali privremene trenere Dženana Uščuplića (18 dana), Zijada Švrakića (4 dana) i Senada Repuha (29 dana).

S druge strane, Željezničar je još češće mijenjao trenere. Tako je od 2016. godine kroz Grbavicu prošlo čak devet trenera.

Plave je u 2016. godinu uveo Edis Mulalić koji je na klupi bio do maja. Tri mjeseca nakon njega Željezničar je vodio Miloš Kostić, da bi sezonu 2016/2017. na svojim leđima "iznio" Slavko Petrović.

Naredna sezona rezervisana je bila za Admira Adžema, koji je tom prilikom osvojio Kup BiH, a onda je srbijanski trener Slobodan Krčmarević vodio Željezničar dva mjeseca.

Uslijedio je treći mandat pokojnog Milomira Odovića na klupi Plavih. Oda, kako su ga odmilja zvali navijači Željezničara, svoj klub vodio je četiri mjeseca. Nakon njega dvije i po godine Plave je vodio Amar Osim.

Nešto manje od dva mjeseca na klupi Plavih ove godine proveo je Blaž Slišković, da bi ga u junu naslijedio legendarni hrvatski golman Tomislav Ivković.

Hrvat je na klupu Željezničara stigao u junu ove godine i tu funkciju je napustio prije tri dana. Tako smo došli do broja devet, toliko je menadžera prošlo kroz Grbavicu u posljednjih šest godina.

Naravno, i Željezničar je imao privremena rješenja u tom periodu, pa su funkciju šefova stručnog štaba nakratko obavljali Haris Alihodžić (23 dana) i Adin Mulaosmanović (mjesec dana).

Bit će zanimljivo vidjeti ko će naslijediti Sablića i Ivkovića na klupama najvećih nogometnih brendova u našoj zemlji. Bilo kako bilo, čeka ih težak posao u drugom dijelu sezone.