Nogomet
72

Pogledajte koga je Sušić pozvao za utakmice protiv Lihtenštajna i Kipra

Piše: N. J.
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor Fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić na današnjoj konferenciji za medije objavio je spisak reprezentativaca koje je pozvao za utakmice protiv Lihtenštajna i Kipra.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na spisku su: Asmir Begović, Jasmin Fejzić, Ratko Dujković, Ognjen Vranješ, Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Mensur Mujdža, Avdija Vršajević, Sead Kolašinac, Muhamed Bešić, Sejad Salihović, Gojko Cimirot, Haris Medunjanin, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Sanjin Prcić, Izet Hajrović, Goran Zakarić, Anel Hadžić, Tino Sušić, Vedad Ibišević, Edin Džeko i Edin Višća.

Obrazlažući spisak igrača koje je pozvao Pape je rekao da su Gojko Cimirot i Goran Zakarić u ovom trenutku zaslužili više od ostalih igrača iz Premijer lige da dobiju poziv, te da su prioritet imali igrači koji su igrali za mladu reprezentaciju.

Pape je istakao kako se dvoumio između golmana Dujkovića iz Zrinjskog i Bandovića iz FK Sarajevo kojeg je sinoć gledao na utakmici protiv Borussije na Koševu.

"Treba imati i sreće kad selektor gleda utakmicu", rekao je Pape pojašnjavajući zašto je dao prednost Dujkoviću iz aktuelnog šampiona Zrinjskog u odnosu na Bandovića.

Kada je riječ o Sanjinu Prciću, Sušić je rekao kako je on prešao u drugi klub i da je sada najvažnije da igra.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Prva kvalifikaciona utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine igra se 9. septembra. Na Bilinom Polju Zmajevi će dočekati Kiprane, a prije toga je u planu prijateljska utakmica protiv Lihtenštajna 4. septembra u 17 sati na stadionu Tušanj u Tuzli.

Na konferenciji za novinare selektor se osvrnuo i na odlazak Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića kazavši da je to veliki hendikep za našu reprezentaciju, ali da od mlađih igrača, koji će zauzeti njihove pozicije, ovisi koliki će taj hendikep biti.

Odgovarajući na upit novinara zašto poziv nije dobio Zukanović, Pape je rekao da na toj poziciji treba igrača koji je ili "jak u duelu ili brz".

"Zukanović je kvalitetan i tehnički dobro potkovan igrač. Kada bude standardni u Chievu dobit će poziv", rekao je Sušić.

Naveo je da za naredne mečeve u oktobru neće pozivati igrače koji ne budu standardni u svojim klubovima. Na upite novinara o Branimiru Hrgoti koji je sinoć dao dva gola Sarajevu, Sušić je rekao da bi ga pozvao da može, ali i dodao da bi Hrgota vjerovatno radije igrao za Švedsku ili Hrvatsku.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Govoreći o predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo selektor je rekao da će se ovaj put biti lakše plasirati jer direktno idu prve dvije ekipe iz grupe ali je i dodao da nam je grupa ovaj put teža.

"Teško će nam biti ponoviti uspjeh iz prošlih kvalifikacija jer smo tada i ostvarili osam pobjeda", rekao je Sušić ističući kako prvu utakmicu protiv Kipra 9. septembra moramo pobijediti.

Na konferenciji za medije je rečeno i to kako je za 31. mart u Beču dogovorena prijateljska utakmica između BiH i Austrije.

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 1. septembar u Trening centru NSBiH u Zenici do 18 sati.