Nogomet
294

Počelo odbrojavanje do najvećeg sportskog događaja u svijetu, sve oči uprte u Zmajeve

Piše: J. H.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ostala su još 24 sata do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu na kojem učestvuje i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu napokon su došli na svoje. Utakmicom Hrvatske protiv domaćina Brazila (22:00 sata po našem vremenu), počet će najznačajniji sportski događaj u ovoj godini.

Nakon Slovačke koja je 2010. godine u Južnoj Africi bila jedini debitant, ove godine to su izabranici Safeta Sušića za koje mnogi smatraju da će biti iznenađenje prvenstva.

Zmajevi svoju prvu utakmicu utakmicu igraju u ponoć sa nedjelje na ponedjeljak na legendarnoj Marakani protiv Argentine, jednog od favorita Mundijala. Osim bh. nogometaša, u grupi F su Nigerija i Iran.

Za Brazil ovo će biti drugo domaćinstvo nakon 1950. godine i tamošnje vlasti koštat će nevjerovatnih 14 milijardi dolara što će ujedno biti i najskuplje prvenstvo u historiji.

Iako su Argentina i Kolumbija izrazile želju da budu domaćini Mundijala, Brazilu je ipak ukazana ta prilika zbog koje mjesecima u toj zemlji traju nemiri i protivljenja održavanju prvenstva.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ovo će biti prvo prvenstvo na kojem će se koristiti gol-tehnologija, a sudijama će biti dopušteno da prekinu utakmice kako bi se igrači osvježili.

Od 32 reprezentacije učesnice, Brazil ima najskuplje igrače i glavni je konkurent za naslov prvaka. Tu su još i aktuelni osvajači Španija, te Argentinci, Nijemci i Holanđani.

Prvi susret na Areni Corinthians u Sao Paolu sudit će Japanac Yuichi Nishimura koji je prije dvije godine proglašen za najboljeg sudiju Azijske nogometne federacije.

Utakmice prvenstva igrat će se u 12 brazilskih gradova. Posljednja utakmica grupne faze će biti igrana 26. juna nakon čega slijedi nokaut faza u kojoj će se unakrsno sastati prve i druge reprezentacije iz grupa A-B, C-D, E-F i G-H.

Arena Corinthians (Foto: AFP)
Arena Corinthians (Foto: AFP)

Četvrtfinale će se igrati 4. i 5. jula, polufinale 8. i 9., a 12. i 13. jula su na programu utakmice za medalje.

Nekoliko interesantnih činjenica o prošlim Svjetskim prvenstvima:

U svlačionici Čilea na SP 1962. godine itekako je bilo veselo. Naime, oni su prije utakmice protiv tadašnjeg SSSR-a konzumirali vodku, rusko nacionalno piće.

Najstariji golgeter na SP je Roger Milla koji je imao 42 godine kad je postigao svoj posljednji gol na Mundijalu.

Prošlo svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi gledala je skoro polovina svjetske populacije.

Reprezentacija Brazila je jedina učestvovala na svih 20 prvenstava. Upravo u ovoj zemlji preseljeno je 30.000 porodica kako bi se uradila infrastruktura potrebna za Mundijal.