Nogomet
126

Pobjeda nad Obalom Slonovače je poziv na buđenje svima koji potcjenjuju BiH

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobjeda reprezentacije BiH nad Obalom Slonovače u prijateljskom susretu u St. Louisu, rezultatom 2:1, za Nigeriju, ali i druge selekcije u grupi F, bi trebala biti poziv na buđenje, piše urednik sportskog portala Goal.com za Južnu Afriku, Ignat Manjoo, u osvrtu na našu reprezentaciju.

Manjoo piše da Nigerijci posebno ne doživljavaju BiH kao ozbiljnog protivnika, te da smatraju kako će susret s BiH za njih biti poput "šetnje u parku".

"BiH pratim dugi niz godina, a nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010., godinu dana sam proveo u toj zemlji i pomno gledao kako se jedna potcijenjena nacija pretvara u novu, moćnu snagu evropskog nogometa", piše Manjoo.

On kostatuje da se nogomet u BiH igra na svakom ćošku. Čak se i u mirnim ulicama slabo naseljenih gradova kao što je Srebrenica, u kojoj je većina stanovnika ubijena, mogu vidjeti djeca koja šutaju loptu.

"Za početak, nemojmo zaboraviti da je jedan od najboljih nogometaša današnjice, Zlatan Ibrahimović, porijeklom Bosanac. Kada gledate Zlatana, možete prepoznati taj borbeni bosanski duh, nepredviđeni i "ludi" temperament koji na terenu može proizvesti magične trenutke. Znam da ovo nema nikakve veze sa sadašnjom A selekcijom, ali ljudi u Bosni su isuviše ponosni na svoju nogometnu tradiciju, stoji u tekstu", piše Manjoo.

On se prisjeća Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji kada je reprezentacija Jugoslavije u četvrtfinalu igrala s Argentinom i u potpunosti je nadigrala, i to s igračem manje. Nažalost, poraženi su slabijim izvođenjem jedanaesteraca. Bio je to posljednji put da Jugoslavija učestvuje na jednom svjetskom prvenstvu kao jedinstvena država. Nakon toga su uslijedile etničke podjele koje su dovele do ratova, ali je tradicija fanatične strasti prema nogometu ostala i u zemljama koje su nastale raspadom Jugoslavije.

Najviše uspjeha od tada imala je Hrvatska koja je 1998. godine na Svjetskom prvenstvu zauzela treće mjesto.

Bosni je trebalo duže vremena da se digne iz pepela rata, jer je bila i najteže pogođena. No, nema sumnje da u ovom dijelu Evrope postoji izražen nogometni talent, ali je zbog uništene infrastrukture trebalo vremena da ispliva na površinu.

2Primjetio sam da je današnja A selekcija BiH odlučna da ostavi trag na međunarodnoj sceni. Pokazali su to tokom kvalifikacija za SP i bio sam jako impresioniran načinom na koji su osvojili prvo mjesto u grupi. Stoga vjerujem da će grupa F u Brazilu za BiH biti lakši zadatak nego što je to bila grupa u kvalifikacijama. Naravno, ako izuzmemo Argentinu koja je favorit", ističe on.

BiH je tim koji je teško slomiti i kao većina evropskih selekcija veoma su organizirani, a afričkim timovima je teško boriti se sa organiziranim ekipama. Zato i smatra da BiH može lako pobijediti Nigeriju.

Manjoo kao najboljeg igrača BiH navodi Edina Džeku za kojeg kaže da u Manchester Cityju još uvijek nije pokazao najbolje jer nije dobio adekvatnu priliku.

No, BiH nije samo Džeko, piše dalje ovaj novinar, te dodaje da je impresioniran sposobnošću naših reprezentativaca da kontrolišu sredinu terena, a tu izdvaja Miralema Pjanića i Senada Lulića.

On smatra da će utakmica između BiH i Nigerije biti jedna od najfascinantnijih na SP-u. Super orlovi će biti u ozbiljnoj nevolji ako misle da su oni favoriti u tom susretu.

"Svaki dan čitam neke od naslova kojima se izražava uvjerenje da su Nigerijci već u četvrtfinalu i da je BiH lak plijen. I ja sam se radovao kada su afrički šampioni na žrijebu dobili grupu F, ali sad mi je jasno da će BiH biti veliki izazov", zaključuje Manjoo svoj tekst.