Nogomet
54

Petrović uoči utakmice s Krupom: Interesuju nas samo tri boda, ekipa mora "skinuti" 80 kg

Piše: D. B.
U Plavom salonu stadiona Grbavica danas je održana konferencija za medije na kojoj su se medijima uoči utakmice 8. kola Premijer lige BiH između Željezničara i Krupe obratili šef stručnog štaba Plavih Slavko Petrović i kapiten Aleksandar Kosorić.

Petrović je bio oprezan u izjavama uoči utakmice s Krupom.

"Krupa je preskočila nekoliko rangova, žive u euforiji koja nije fiktivna. Oni su uzeli 11 bodova, kod kuće imaju dvije pobjede i dva remija. Sve ekipe koji im dođu u goste imat će problema. U gostima je situacija lošija, ali treba znati da su doveli pojačanja koja su bila nosioci igre u bivšim klubovima. Pobijedili su Slobodu bez dvojice standardnih igrača, koji se vraćaju protiv nas. Nogometaši Krupe su postigli najviše golova u Premijer ligi, ali nas u ovoj utakmici interesuju samo tri boda. Naporno smo radili proteklih dana, ali ćemo biti svježi na utakmici", izjavio je Petrović.

Željezničaru ponajviše nedostaje samopouzdanja.

"Ekipa mora izaći na teren sa više samopouzdanja. Ekopa je prihvatila disciplinu i sistem rada. Problema nema, nadam se da će na terenu pružiti maksimum i uzeti tri boda", rekao je trener Plavih.

Staniću i Križmanu je potrebno vrijeme da dostignu optimalnu fizičku spremu.

"To su dva nogometaša koji nam mogu pomoći u narednim utakmicama, ali trebamo biti strpljivi s njima. Ipak najvažnije je da se dobro prezentujemo kao ekipa. Ostatak ekipe će im pomoći da se što prije uklope. Čitava ekipa kasni na kondicionom planu, to se mora popravljati u hodu. Ozbiljne pripreme će dovesti klub u optimalnu formu na proljeće", kazao Petrović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Za vrijeme mandata Miloša Kostića je mnogim igračima zamjerano da se ne zalažu. Petrović smatra da se ne radi o tome, nego da je problem psihološki. Pobjeda protiv Krupe će biti korak naprijed u rješavanju tog problema.

"Ne trpim nezalaganje na terenu, igrači su to ukapirali. Uglješa je kvalitetan, dao sam mu priliku, ali je nije iskoristio onako kako sam ja htio. Igrač kod mene nikad nije eliminisan, bitno mi je kako se prezentuje permanentno. Ne možemo biti zadovoljni njegovom trenutnom formom, ali vjerujem da će izrasti u kvalitetnog igrača. posmatrajući Željezničar ranije, stiče se dojam da igrači ne žele, ali je situacija drugačije. Radi se o psihološkom faktoru, pa smo radili na toj mentalnoj strani. Pobjeda protiv Krupe bi olakšala moj rad u nastavku sezone", riječi su trenera Željezničara.

On uživa poštovanje svih navijačkih grupa u BiH, a u Sarajevu se osjeća ugodno. Nada se da će i njegov tim imati podršku s tribina.

"Pozitivno sam iznenađen ovacijama na prvom treningu iako sam trener koji ovdje još ništa napravio. U ovom gradu se nogomet obožava, narod je zaljubljen u ovaj sport. Nadam se da će nas publika podržati, jer je ekipa nesigurna i tako ulazi u akcije", istakao je Petrović.

Novinare je zanimala situacija mladog golmana Vedrana Kjosevskog, koji je u nekoliko navrata kritikovan zbog loših reakcija.

"Prebrzo mijenjanje golmana može izazvati katastrofalnu situaciju. S Kjosevskim sam pričao irekao mu da imam povjerenja i da želim da se stabilizuje. Očekujem reakciju i pratiti ću šta se događa. Međutim, važan je i naš drugi golman. Neću dopustiti niz utakmica u kojim bi Kjosevski loše branio. On mora skinuti kilažu, cijela ekipa ukupno mora skinuti između 70 i 80 kg", izjavio je Petrović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Potom se novinarima obratio Kosorić, koji očekuje ozbiljan pristup i pobjedu svoje ekipe.

"Iza nas je turbulentan period i loši rezultati. Iskoristili smo pauzu na najbolji način d apodignemo sve segmente u našoj igri. Atmosfera je u ekipi dobra, želimo tri boda protiv Krupe. Poznajem nekoliko igrača, namučili smo se prošle godine, jer nisu naivan protivnik. Svjesni smo da moramo biti maksimalno ozbiljni od prve do zadnje minute. Ne smijemo dozvoliti protivnicima da nose bodove sa Grbavice", rekao je Kosorić.

Ekipa se navikla na novog trenera i njegov način rada.

"Donio je disciplinu koja je bila potrebna ekipi, a to je bitan korak u ostvarivanju dobrih rezultata. Neki igrači su pokazali da promjena trenera i formacije odgovara. Nadam se da će ove promjene donijeti pozitivne stvari za nas", završio je Kosorić.

Utakmica Željezničar - Krupa se igra u subotu na Grbavici od 19:30 sati.