Prestižno priznanje
46

Ovo su tri nova člana Kuće slavnih Premiershipa: Pogledajte koja 24 velikana čine listu

D. P.
Andy Cole, Ashley Cole i John Terry (Foto: Premier League)
Andy Cole, Ashley Cole i John Terry (Foto: Premier League)
Kuća slavnih engleske Premier lige dobila je trojicu novih članova čime je broj porastao na 24, koliko ih je uvrtšeno na listu otkako je pokrenuta 2021. godine.

Ashley Cole, Andy Cole i John Terry najnovija su imena u Kući slavnih Premier lige, a oni su se pridružili imenima koja su počevši od 2021. godine postepeno uvrštavana na listu.

Dva Colea i Terry ostavili su veliki trag u engleskom nogometu i sasvim zasluženo našli su se na listi najvećih nogometaša u historiji lige.

Na listi se nalaze sljedeća 24 imena:

2021.

Alan Shearer, Thierry Henry, Eric Cantona, Roy Keane, David Beckham, Dennis Bergkamp, Frank Lampard i Steven Gerrard.

2022.

Patrick Vieira, Wayne Rooney, Ian Wright, Peter Schmeichel, Paul Scholes, Didier Drogba, Vincent Kompany i Sergio Aguero.

2023.

Alex Ferguson, Arsene Wenger, Rio Ferdinand, Petr Cech i Tony Adams.

2024.

Ashley Cole, Andy Cole i John Terry.

Premier liga je Kuću slavnih pokrenula 2021. godine i odlučila postepeno uvoditi nova imena. U obzir ulaze samo nogometaši koji su završili karijere, a kako je lista potencijalnih kandidata izuzetno velika, očekuje se da ubrzo bude popunjena novim imenima.

Što se tiče ovogodišnjih novajlija u Kući slavnih, John Terry je živa legenda Chelseaja s 492 nastupa i 41 pogotkom. Premier ligu je osvojio pet puta.

Isto toliko trofeja ima i Andy Cole, koji je sve svoje velike trofeje osvojio u dresu Manchester Uniteda, a 1994. godine osvojio je Zlatnu kopačku.

Ashley Cole je tri puta bio prvak Engleske, dva puta s Arsenalom te jednom u dresu Chelseaja. Upravo u ove dvije ekipe ostavio je najveći trag.