Najskuplji na svijetu
105

Otkrivena stvarna cijena renoviranja Bernabeua, konačna cifra oduzima dah

D. P.
Novi izgled Bernabeua (Foto: Twitter/Screenshot)
Novi izgled Bernabeua (Foto: Twitter/Screenshot)
Renoviranje stadiona Santiago Bernabeu koštalo je neuporedivo više u odnosu na planirane troškove, objavio je ugledni španski ekonomist Hector Mohedano.

Madriđani su još 2017. godine objavili planove za renoviranje svog stadiona, ali je trebalo nekoliko godina da se planovi realiziraju.

Stadion Real Madrida je trebao biti otvoren još prije četiri mjeseca, ali su rokovi probijeni i službeno otvaranje zakazano je za predstojeće ljeto. Za to vrijeme Real je igrao na Bernabeuu, ali su veliki dijelovi stadiona zatvoreni i ostat će takvi do službenog otvaranja.

No, nije samo prebačen rok za otvaranje, već i finansijski okviri. Španski ekonimist Hector Mohedano otkrio je koliko su koštali troškovi renoviranja Santiago Bernabeua.

Umjesto planiranih troškova u iznosu od jedne milijarde eura, renoviranje će koštati nevjerovatnih 1,8 milijardi eura, čime će ovaj stadion postati ubjedljivo najskuplji na svijetu.

Real Madrid je zbog toga 2019. godine potpisao zajam od 575 miliona eura s godišnjim planom otplate od 25,5 miliona funti.

Kapacitet novog Santiago Bernabeua iznosit će 85.000 gledalaca i tako će stadion postati 10. najveći na svijetu.