Klub bh. patriota
73

Osnovan Futsal klub Ljiljani Hamburg, odmah je dobio licencu za takmičenje u ligi

D. P.
Klub bh. patriota nastupit će u ligi (Foto: FK Ljiljani Hamburg)
Među brojnom bosanskohercegovačkom dijasporom izdvaja se ekipa nogometnih entuzijasta koja je u njemačkom gradu Hamburg osnovala Futsal klub Ljiljani Hamburg.

Ljiljani Hamburg mladi je futsal klub koji je upravo dobio licencu za nastup u ligi koja počinje 16. septembra ove godine. Otvaranje sezone u Ligi Hamburg bit će ujedno i prva zvanična utakmica ovog mladog kluba bh. dijaspore.

Ideju o osnivanju futsal kluba donio je Ensar Abaza, koji je uz pomoć selektora U-19 reprezentacije Njemačke Jorga Osowskog proveo ideju u djelo.

"Početkom 2020. godine, pred sami korona period, novi član našeg kluba je postao Ensar Abaza te nam je na jednom od druženja predložio da osnujemo futsal klub s predznakom na našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, imajući u vidu da kao takav ne postoji na području Hamburga. Pomena radi u to vrijeme, naš sadašnji predsjednik Ensar Abaza, je bio član prvog futsal kluba koji je osnovan na području Hamburga. te vođen tim iskustvom koje je nama bilo potrebno, angažovali smo se oko osnivanja kluba", rekli su nam iz FK Ljiljani Hamburg.

Njemački selektor U-19 reprezentacije Jorg Osowski svojim savjetima i iskustvom u obavljanju poslova u futsalu pomogao je osnivanje kluba koji se takmičio na turnirima u Njemačkoj i Belgiji.

Na jednom od sastanaka izglasan je odbor za osnivanje kluba, a čine ga predsjednik Ensar Abaza iz Mostara, potpredsjednik Jasmin Redžić iz Prijedora te Nizam Čajlaković iz Zenice. Ostali članovi odbora su Mirza Džamstagić iz Sanskog Mosta, Salih Halilović iz Zenice, Almir Alić iz Sarajeva i Zehrudin Nadarević iz Cazina.

Trener i član kluba je Almir Alić, nekada profesionalni nogometaš koji je igrao za Sarajevo, Travnik i Rudar iz Kaknja. Nakon odlaska iz BiH, posvetio se nogometnim terenima u Njemačkoj.

"Poslije uloženog napora s ponosom možemo potvrditi da smo i službeno registrovani kao Futsal klub Ljiljani Hamburg te smo nositelji licence za futsal ligu Hamburg, koja počinje 16. septembra 2023., te je to ujedno i naša prva službena utakmica. Nama kao odboru je ostalo još mnogo obaveza, od prijave igrače, te kupovine opreme i ostalih potrebnih rekvizita. Obzirom da se vodimo kao još uvijek mladi klub, nažalost moramo potvrditi da nemamo svojih službenih prostorija za korištenje, te se nadamo da ćemo i to u što kraćem vremenskom periodu riješiti", dodali su iz Futsal kluba Ljiljani Hamburg