Nogomet
55

Od Španije, Francuske do Nigerije: Kako su sudije oštetile bh. nogometni tim

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometna reprezentacija BiH okončala je svoje debitantsko učešće na Mundijalu u Brazilu već u prvom krugu. Tri boda, gol razlika 4:4, jedna pobjeda i dva poraza nisu bili dovoljno za drugu rundu.

Ipak, Zmajevi su direktno oštećeni i onemogućen im je odlazak među 16 najboljih na planetarnom izlogu nogometa. Ispadanju je najviše kumovao sudija amater sa Novog Zelanda Peter O'Leary i njegovi pomoćnici, koji su u utakmici sa Nigerijom poništili regularan pogodak Edinu Džeki. Kod gola Superorlova nisu, a mogli su, svirati prekršaj Emenike nad Spahićem. Vrijeme je pokazalo da je to bilo presudno i da je BiH drastično oštećena.

Nažalost, gledajući unazad nisu samo te odluke direktno utjecale na rezultat našeg državnog nogometnog tima. Osim utakmice iz Brazila, odabrali smo još dvije, gdje su sudije drastično oštetile bh. nacionalni tim u ključnim dvobojima.

Španija – BiH 1:1

U kvalifikacijama za Mundijal koji se igrao 2006.godine u Njemačkoj bh. reprezentacija bila je u grupi sa Belgijom, Španijom, tadašnjom selekcijom Srbije i Crne Gore, Litvanijom i San Marinom. Izabranici selektora Blaža Sliškovića vodili su bitku za prva dva mjesta. U jednoj od najvažnijih utakmica protiv Furije koja je odigrana 8. juna 2005. godine u Valenciji sudija Stephen Bennett donio je neke odluke koje su bile na štetu BiH. Naš državni tim vodio je 1:0 golom Misimovića do 90. minute. Ipak, engleski djelilac pravde produžio je utakmicu čak osam minuta. U posljednjim trenucima meča Španci su preko Marchene poravnali na 1:1. BiH je tada direktno oštećena za dva boda koja bi, kako se kasnije pokazalo, bh. tim odvela najmanje u baraž.

Francuska- BiH 1:1

U posljednjem kvalifikacionom okršaju za plasman na Euro 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini BiH je 11.oktobra 2011. godine igrala u Parizu protiv Francuske. Zmajevima je bila potrebna pobjeda kako bi direktno izborili plasman na kontinentalnoj smotri. Francuska reprezentacija potpuno je nadigrana u prvih 45 minuta na svim poljima. Krunisali smo to pogotkom Džeke i vodstvom 1:0. Nažalost, u trenucima kad smo veliku utakmicu privodili kraju, idući prema EP-u, škotski sudija Craig Thomson iskoristio je prvu (polu)šansu i svirao penal za Galske pijetlove u 77. minuti. Nepreomišljeni start Spahića nad Nasrijem (vjerovatno van 16 metara) okaraktarisan je kao kazneni udarac kojeg je u gol pretvorio igrač nad kojim je napravljen prekršaj. Dan poslije komentarisalo se da 16-erac ima 17 metara kada igra Francuska. BiH je gurnuta u baraž gdje je zasluženo eliminisana od Portugala.

BiH – Nigerija 0:1

Posljednja greška koja će skupo koštati NSBiH i reprezentaciju djelo je Peter O'Learyja sa Novog Zelanda i njegovih pomoćnika. Oni su direktno utjecali na odlazak Zmajeva iz Brazila prijevremeno, a budžet Saveza je uskraćen njegovom greškom. U drugoj utakmici grupe F protiv Nigerije nije priznat regularan pogodak Edina Džeke u 25. minuti. Emenike je pet minuta poslije preko desne strane probio i vjerovatno napravio prekršaj nad Spahićem, ali ovaj put pomoćnik sa druge strane nije podigao zastavicu. Zmajevi su u ovom meču pokradeni i direktnim greškama sudija eliminisani sa Mundijala. Podsjetimo, za prolazak dalje bh. timu bio je dovoljan i bod, a tamo bi ih čekala Francuska.