Nogomet
99

Od sezone 2014/15. Višća učestvovao u 36 golova, po tome je drugi najbolji igrač turske lige

Piše: O. T.
Edin Višća (Foto: Twitter)
Edin Višća (Foto: Twitter)
Bosanskohercegovački reprezentativac Edin Višća iz sezone u sezonu igra sve bolje, a njegove predstave u dresu Basaksehira privukle su pažnju najvećih turskih klubova poput Bešiktaša te klubova iz najboljih liga Evrope, među kojima je spominjana i španska Sevilla. Uprskos interesu, Višća je ostao u istanbulskom klubu s kojim je produžio ugovor do ljeta 2020. godine. Ipak, ukoliko Višća nastavi pružati odlične predstave, teško će ga Basaksehir zadržati.

Statistika koja najbolje pokazuje u kakvog je igrača izrastao 26-godišnji Edin Višća jeste zbir asistencija i golova od početka sezone 2014/15. Naime, turska verzija statističke agencije Opta pokazuje da je Višća od početka te sezone do danas postigao 27 i asistirao za devet golova, odnosno učestvovao u 36 golova svog kluba u ligi. Po tome je drugi najbolji igrač turskog prvenstva u navedenom periodu.

Bolji učinak od Višće, koji igra na poziciji krila, ima samo napadač Fenerbahcea Fernandao koji je igrajući za Fener i Bursaspor u navedenom periodu postigao 35 golova i dodao osam asistencija (ukupno 43). Brazilcu je za takvu statistiku bilo potrebno 66 utakmica, dok je Višća odigrao 74 meča u navedenom periodu.

Treće mjesto zauzima Jose Sosa, ofanzivni veznjak Milana, koji je 17. augusta stigao u redove italijanskog kluba iz Bešiktaša. Sosa je učestvovao u 32 gola za Bešiktaš (12 postignutih golova i 20 asistencija), a za to mu je trebalo 58 utakmica za Bešiktaš u sezonama 2014/15. i 2015/16.

Impresivan učinak imao je Mario Gomez koji je samo u sezoni 2015/16. u 33 nastupa u Super Ligi postigao 26 golova i upisao pet asistencija, što znači da je učestvovao u 31 pogotku svog tima. Nijemac je po toj statistici četvrti najbolji igrač turskog prvenstva u navedenom periodu.

Na petom mjestu je Burak Yilmaz, trenutno igrač kineskog BJ Guoana, koji je od početka sezone 2014/15. do sredine sezone 2015/16. u 43 nastupa za Galatasaray postigao 25 golova i zabilježio šest asistencija, odnosno učestvovao u 31 pogotku.