Proglasili pobjedu
134

Nogometaši ugašenog Olimpika naplatili 270.000 KM duga nakon tri godine čekanja

N. M.
Bivši igrači Olimpika s čelnicima Sindikata (Foto: T. S./Klix.ba)
Bivši igrači Olimpika s čelnicima Sindikata (Foto: T. S./Klix.ba)
U Domu Sindikata u Sarajevu danas je održana konferencija za medije Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine (SPFBiH) povodom presude u korist 31 igrača protiv Fudbalskog kluba Olimpik.
Olimpik je ugašen prije skoro tri godine nakon ispadanja kluba iz elitnog ranga bh. nogometa, brojni igrači ostali su bez novca koji im je dugovan, ali sada su uspjeli da se izbore za isti.

Veliku pobjedu proglasio je generalni sekretar Sindikata Tarik Trbić, koji je proglasio veliku pobjedu protiv sistema i otkrio da će novac nogometašima isplatiti FIFPRO (Međunarodno udruženje nogometaša profesionalaca) i FIFA, krovna svjetska nogometna asocijacija.

"Poslije nekoliko mjeseci pravne borbe za status igrača FK Olimpik, koji se ne takmiči od sezone 2021/22, uspjeli smo doći do rješenja u korist igrača. Tada su raskinuti ugovori s 23 igrača, a neki su odranije bili u postupku zbog dugovanja. U saradnji sa FIFPRO-om, našim najvećim partnerom tokom ovog postupka, odradili smo nekoliko aktivnosti. Pokrenuli smo postupke pred domaćim organima, a potom smo se obratili i FIFA-i. Zahvaljujući satima provedenim radeći na ovome, prezentiram vam sljedeće rezultate: 31 nogometaš Olimpika će biti isplaćen! Ukupna dugovanja su iznosila 305.300 KM, a igračima smo osigurali 273.600 KM. Nekima je novac već na računu, nekima će biti u toku dana i narednih dana i ako gledamo neki procenat, 90 posto dugovanja će biti plaćeno", rekao je Trbić.

Tarik Trbić (Foto: T. S./Klix.ba)
Tarik Trbić (Foto: T. S./Klix.ba)

Trbić je zbog nemara za ove probleme prozvao Fudbalski savez Kantona Sarajevo, rekavši da su nogometaši zbog njega morali čekati godinu duže na svoje novce.

"Posebno pozdravljam rukovodioce Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo jer su zbog njih nogometaši morali čekati ovu odluku jedno godinu dana duže nego što smo planirali. Imali smo brojne opstrukcije i lično sam razočaran da jedan savez okrene leđa igračima. Ovo je historijska pobjeda igrača protiv sistema", dodao je Trbić.

O velikom danu za Sindikat i igrače govorio je i osnivač Sindikata Aldin Đidić.

"Ovo je poseban dan za sve nas. Zbog ovoga sam i osnovao Sindikat. Svi su igračima okrenuli leđa, ali sada pišemo historiju bh. nogometa. Različiti interesi postoje, iako je ovaj put igračima novac isplaćen iz 'stranog džepa'. Borba je bila duga, ali uspješna i ovo je snažna poruka da ni sistem ni klubovi ni savez ne mogu određivati sudbinu igrača", istakao je ponosno Đidić.

Semir Bajraktarević i Kenan Handžić (Foto: T. S./Klix.ba)
Semir Bajraktarević i Kenan Handžić (Foto: T. S./Klix.ba)

Za kraj je riječ dobio i bivši nogometaš Olimpika Semir Bajraktarević, koji se zahvalio čelnicima Sindikata.

"Želim da se zahvalim Tariku i Aldinu ispred svih igrača. Znam kakav su posao prošli i šta se sve dešavalo. Ovo je ogromna pobjeda koje nismo svjesni. 95 posto igrača nije vjerovalo da će se ovo realizovati", zaključio je Bajraktarević.

Podsjećamo, prije manje od tri godine je Olimpik ugašen nakon što je istupio iz tadašnje Premijer lige Bosne i Hercegovine. Kako su tada saopćili s Otoke, razlog takve odluke su sudijske lakrdije i brojni drugi problemi.