Izbjegnuta tragedija
14

Nogometaš Brightona i kapiten Zambije zbog srčane mane završio karijeru u 24. godini

E. B.
Enock Mwepu (Foto: EPA-EFE)
Enock Mwepu (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Brightona i kapiten Zambije Enock Mwepu je zbog srčane mane bio prinuđen završiti karijeru u 24. godini.

Mwepu je na ljekarskoj kontroli saznao loše vijesti - ima urođenu srčanu manu i preporučeno mu je da prekine karijeru, što je on i učinio.

Kapiten Zambije se osjećao malaksalo tokom protekle reprezentativne pauze, te nije igrao u prijateljskoj utakmici protiv Malija 23. septembra. Jedno vrijeme je proveo u bolnici u Maliju na posmatranjima, a po povratku u Brighton podvrgnuo se detaljnim pregledima i saznao za srčanu manu.

On se trenutno osjeća dobro i njegovo srce u ovom trenutku može izdržati napore koje iziskuje profesionalno bavljenje nogometom, ali bi mu se stanje moglo pogoršati u budućnosti i mogao bi doživjeti fatalni srčani udar kao brojni nogometaši ranije među kojima su Marc-Vivien Foe i Antonio Puerta.

Mwepu je istakao kako mu je žao što prekida karijeru, ali da je to ispravan potez, te je poručio da će ostati u nogometu.

Vezni igrač je u Brighton stigao prošle sezone iz Salzburga za 23 miliona eura i odigrao je ukupno 27 utakmica u kojima je postigao 3 gola i upisao 7 asistencija.