Nogomet
0

Njemački nogometni savez zaradio 160 miliona eura

FENA
Njemački nogometni savez (DFB) zaradio je u posljednje dvije godine 160 miliona eura.

"Ponosni smo na ovo dostignuće. To je sjajna vijest", izjavio je predsjednik DFB-a Theo Zwanziger dodavši kako savez trenutno ima 100 miliona eura rezerve.

Najveći dio, 78,8 miliona eura, u blagajnu saveza je donijela njemačka nogometna reprezentacija koja je imala prihod od 4,1 milion eura po utakmici.

Početkom aprila DFB je proslavio stotu godišnjicu prve utakmice njemačke reprezentacije susretom protiv Švicarske, reprezentacije koja je bila prvi suparnik "Elfa" prije sto godina. U prvom dvoboju Švicarska je slavila s 5:3, a u nedavnom susretu u Baselu "Elf" je slavio sa 4:0. Bila je to ujedno i 800. utakmica njemačke reprezentacije te čak 50. protiv Švicarske. Nijemci ni protiv jednog drugog suparnika nisu odigrali toliko utakmica.

"Elf" je ostvario 457 pobjeda, 179 poraza i 164 neodlučena ishoda. U ovih sto godina ukupno je 857 igrača oblačilo dres reprezentacije. Rekorder je Lothar Matthaeus sa 150 nastupa, a Bernd Martin iz Stuttgarta odigrao je samo tri minute. Kapitensku traku nosilo je 108 igrača, a rekorder je ponovo Lothar Matthaeus (72 puta).