Nogomet
1k

Njemačka je prvak svijeta!

Piše: Edin Isanović
(Foto: AFP)
U finalu 20. jubilarnog Mundijala koje je odigrano na Maracani Njemačka je pobijedila Argentinu nakon produžetaka rezultatom 1:0 i to golom Gotzea u 113. minuti. Na taj način stigli su do četvrtog naslova prvaka svijeta u historiji.

Utakmicu su obje reprezentacije počele otvorenog garda. Prvi prijete Nijemci preko Kroosa koji u 3. minuti loše izvodi slobodan udarac. Samo minutu kasnije Higuain se našao u dobroj prilici, ali iskosa sa desne strane šutira pored gola.

Higuain nije iskoristio grešku Kroosa

Nakon toga Elf kontroliše utakmicu, dok su Gaučosi izuzetno opasni iz kontranapada. Igrala se 9. minuta kada je Messi zaprijetio Neueru. Ipak, nije bio skoncentrisan u završnici.

U 21. minuti Kroos pravi veliku grešku. Glavom je gurnuo u šansu Higuaina koji se našao "oči u oči" sa Neuerom. Međutim, loše je šutirao.

Izabranici Joachima Lowa uzvraćaju u 28. minuti. No, bio je ofsajd. Samo dvije minute kasnije Huguain je uspio postići pogodak, ali je opravdano poništen zbog ofsajda.

U 30. minuti njemački selektor umjesto povrijeđenog Kramera u igru ubacuje Schurrlea.

Sjajnu akciju Gaučosi izvode u 36. minuti. Raspoloženi Lavezzi probija kroz sredinu i predaje loptu Messiju. Međutim, igrač Barcelone je izblokiran u presudnom momentu.

Samo 60 sekundi poslije Nijemci uzvraćaju preko Schurrlea, ali se rezultat ne mijenja. Kroos je u 43. minuti iz dobre pozicije pogodio Romera, a najbolji šansu prvog poluvremena za Elf je propustio Howedes koji je, nakon kornera, pogodio stativu.

Prvih 45 minuta okončano je nepopularnim rezultatom 0:0. Ipak, gledatelji su imali šta vidjeti.

Neuer nokautira Higuaina

U nastavku izabranici Alejandra Sabelle kreću snažno. Messi u 47. minuti iz odlične situacije puca pored gola.

Igrala se 57. minuta kada je čuvar mreže Njemačke ispred Higuaina izbio loptu, ali je udario napdača Argentine. Glavni sudija Rizzoli pokazao je prekršaj za Elf. Potom se najčešće igralo između dva šesnaesterca. U 70. minuti Schurrle daje dug for i loptu hvata Romero.

U drugom poluvremenu obje selekcije vodile su više računa o svom golu. Ulog je bio ogroman. Kroos je u 82. minuti ,nakon povratne lopte Ozila, loše šutirao. Drugi dio bio je mnogo mirniji i regularnih 90 minuta završeno je bez golova. Utakmica je otišla u produžetke.

Samo što je počeo prvi nastavak Schurrle šutira, Romero brani. Na drugoj strani pokušao je Aguero. Nije bio precizan. U 97. minuti Palacio je iz fenomenalne pozicije želio lobovati Neuera, ali nije uspio. Prvi produžetak nije donio promjenu rezultata.

U 113. minuti Nijemici su poveli. Schurrle fantastično asistira za Gotzea koji iz teške pozicije pogađa za 1:0.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Njemačka je sasvim zasluženo osvojila naslov prvaka svijeta. Sada imaju četiri titule kao i Italija. Najviše ima Brazil koji je pet puta bio šampion svijeta.

SP 2014, finale:

Njemačka - Argentina 1:0 (Goetze 113')