Devet utakmica, jedna pobjeda
5

VIDEO / Nijedna Mourinhova taktika protiv Barcelone nije uspjela

Sarajevo-x.com
Jose Mourinho je kao trener Real Madrida do sada imao devet sudara sa Barcelonom, pobijedio je samo jednom. Promijenio je nekoliko taktika tražeći pravu formulu protiv tiki-taka igre Katalonaca. Igrao je sa dva defanzivna vezna, zatim sa tri, a onda je pokušao napadački, sa tri napadača. Međutim, ništa nije uspjelo.

Prvi put se Jose Mourinho, kao trener Real Madrida, sa Barcelonom susreo 29.11.2010. godine. Bilo je to na Nou Campu u okviru Primere. Portugalac je izveo formaciju 4-2-3-1 koja mu nije donijela ništa dobro. Ni dva defanzivna vezna nisu mogla spriječiti potop Madriđana. Xavi je vodio svoj tim do pobjede od 5:0.

Nakon "petarde" u Kataloniji, vrijeme je bilo za uzvratnu ligašku utakmicu. Ovaj put, Barcelona je stigla na Bernabeu. Bilo je to 16. 4. 2011. godine. Mourinho je ovaj put odlučio postaviti formaciju 4-3-3. Umjesto dva defanzivna, Khediri i Xabiju Alonsu u sredini terena pridružio je Pepea. Trojka u napadu tražila je gol iz kontre. Oba gola na utakmici postignuta su iz penala, prvi je postigao Messi nakon starta Albiola u 52. minuti, da bi Cristiano Ronaldo, također iz penala, izjednačio rezultat u 81. minuti. Utakmica je završena rezultatom 1-1.

Četiri dana poslije drugog ligaškog El Clasica, 20. 4. 2011. godine, igrano je finale Kupa kralja na Mestalli u Valenciji. Real je u ovu utakmicu ušao mnogo bolje i otvorenije, Mourinho je ponovo napravio taktiku sa tri defanzivna vezna (4-3-3) koji su trebali razbijati Barceloninu igru. Utakmica je odlučena u produžetku, jedini gol postigao je Cristiano Ronaldo. Real je nakon mnogo godina osvojio Kup kralja.

Četvrti El Clasico između Pepa i Mourinha bio je okršaj u okviru Lige prvaka 27. 4. 2011. godine. Mourinho je na Bernabeu izveo formaciju istu kao i u finalu Kupa kralja. Međutim, sve je palo uvodu u 60. minuti kada je Pepe zbog starta nad Alvesom dobio crveni karton. Nakon toga, najbolji igrač današnjice stupa na scenu, sa dva gola je potopio Madriđane. Nakon utakmice, Portugalac je izjavio danas veoma poznatu frazu "Por que?". Treba napomenuti da je Wolfgang Stark isključio i Jose Mourinha.

Uzvratna utakmica poliufinala Lige prvaka igrala se 3. 5. 2011. godine na Nou Campu. Preko pomoćnog trenera Aitora Karanke, Mourinho je iz hotela gledao i vodio utakmicu. Taktika 4-2-3-1 pokazala se kao dobra, ali nedovoljna, bez Pepea i Ramosa Real je uspio remizirati. Rezultat je bio 1-1, a golove su postigli Pedro i Marcelo.

Još jedan El Clasico gledali smo polovinom augusta protekle godine. Bio je to dvomeč u španskom Superkupu. Prva utakmica igrala se na Bernabeu, Mourinho je izveo formaciju 4-2-3-1, ovaj put bez standardnog defanzivnog dvojca. Golom Ozila Real Madri je poveo, međutim, jednim od najljepših golova u svojoj karijeri, David Villa je izjednačio rezultat. Messi je doveo Barcelonu u vodstvo da bi Xabi Alonso izjednačio rezultat. Utakmica je završena rezultatom 2-2 i gledatelji na Bernabeu vidjeli su dobro izdanje Real Madrida.

Tri dana poslije, Real je došao na Nou Camp sa istom taktikom kao i u prvoj utakmici Superkupa. Bilo je to odlično izdanje Real Madrida ali ponovo nedovoljno za pobjedu. Iniesta je doveo svoj tim u vodstvo, međutim Ronaldo je izjednačio nekoliko minuta kasnije. Pred sami kraj prvog poluvremena, Messi je ponovo doveo Barcelonu u vodstvo, ali je Benzema izjednačio u 81. minuti. Kada su svi mislili da će utakmica otići u produžetke, Messi je ponovo stupio na scenu i u 87. minuti Barceloni donio trofej osvajača Supekupa.

U Primeri 10. 12. 2011. godine Jose Mourinho postavio je taktiku 3-4-3 što je iznenadilo mnoge navijače. Real madrid je poveo već u 23 sekundi utakmice preko Benzeme. Međutim, Alexis Sanchez je izjednačio na 1-1. Nakon toga, Barcelona je počela svoju rapsodiju na Benabeu, Xavi je doveo Blaugranu u vodstvo od 2-1 da bi Cesc Fabregas postavio i konačan rezultat od 3-1.

Posljednji od devet El Clasica između Guardiole i Mourinha odigran je prije dva dana. Mourinho je na Benabeu izveo 4-3-3 taktiku sa tri defanzivca u veznom redu. Xabi Alonso, Lass i Coentrao nisu izvršili ono što im je Mourinho naredio. Ronaldo je doveo Real u vodstvo, ali golovima Puyola i Abidala, Barcelona se vratila u utakmicu i pobijedila.

Već naredne sedmice imat ćemo priliku gledati još jedan El Clasico. Ovaj put, u uzvratnoj utakmici četvrtfinala španskog Kupa, Real će gosotovati na Nou Campu. Ostaje da se vidi da li će Mourinho uspjeti smisliti neku novu taktiku, jer dosadašnjim nije uspijevao nadigrati klub nogometnih prvaka svijeta.