Vedad Ibišević
0

"Nije mi bilo lako, ali treba ostati optimističan"

Totalsport
Sa 18 golova u 17 odigranih utakmica bosanskohercegovački napadač Vedad Ibišević (24) bio je najbolji strijelac svog Hoffenheima u jesenskom dijelu prošlogodišnjeg njemačkog nogometnog prvenstva.

Isti je dio sezone Hoffenheim dočakao na vrhu tabele, ali su se snovi tada novog prvoligaša o mogućoj borbi za naslov raspršili 12. januara kada je Ibišević teško povrijedio ligamente desnog koljena u trening kampu u La Mangi, nakon čega nije nastupio do kraja sezone.

Povredom Ibiševića potonuo je i Hoffenheim i odigrao je 12 utakmica u nizu bez pobjede, a na kraju je sezonu završio na sedmom mjestu prvenstvene tabele.

  • Nije mi bilo lako. Za igrača su ovakve povrede najgore koje se mogu zamisliti, ali morate ostati optimistični i pozitivno razmišljati. Svake dvije do tri sedmice ostvarivao sam mali napredak i bio sam u stanju učiniti nešto novo. Tačno se sjećam koliko sam se veselio tim sitnim pomacima – rekao je Ibišević za UEFA.com.

Ibišević se punim treninzima vratio 29. juna, a jučer (četvrtak) je kod petoligaša Sonnenhofa odigrao prvo poluvrijeme utakmice po prvi put nakon povrede koljena u Španiji.

  • Veselili smo se njegovom povratku jer nam je nedostajao. Uskoro će ponovo opet zabijati na utakmicama kao što je to slučaj na treninzima – izjavio je Ibiševićev kolega i sunarodnjak Sejad Salihović.

Trener Hoffenheima Ralf Ragnick također je izrazio zadovoljstvo stanjem u kojem se nalazi Ibišević:

  • Nisam od njega očekivao toliku agilnost na startu niti da će moći igrati takvim intenzitetom. Pokazao je da nije izgubio instinkt za gol. Nastavlja tamo gdje je stao.

Ipak, Ragnick nije potpuno bez briga.

  • Ne muči me njegovo psihičko stanje, znam da je jak u glavi, ali sada se postavlja pitanje da li će prva povreda dovesti do novih povreda.

To je pitanje koje si zacijelo i sam Ibišević postavlja, ali je trenutno samo sretan što se uspješno vratio nogometu.

  • Puno je zabavnije trenirati sa saigračima nego sam.

Prvu takmičarsku utakmicu Ibišević bi mogao odigrati protiv Bayern Münchena 8. avgusta na startu nove bundesligaške sezone.

  • Zabio sam svoj posljednji gol u Bundesligi prije povrede koljena upravo Bayernu. To mi daje posebnu motivaciju – zaključio je.