Proslavljeni bh. napadač
7

Ibišević napušta Njemačku i karijeru nastavlja na mjestu gdje je i počeo njegov nogometni put

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proslavljeni bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Vedad Ibišević bi trenersku karijeru trebao nastaviti u SAD-u, pišu njemački mediji.

Ibiševiću je prvobitno ponuđena funkcija u berlinskoj Herthi gdje bi predstavljao trenera zaduženog za nogometaše koji prelaze iz juniorskog u prvi tim, no on je tu opciju odbio.

Želi nastaviti sa trenerskim usavršavanjem, a prilika za to mu se otvorila u New York Red Bullsima gdje bi trebao obavljati funkciju pomoćnika bivšeg trenera Herthe Sandra Schwarza.

Ovaj 39-godišnjak je bio pomoćnik i sadašnjeg trenera Herthe Pala Dardaija kao i Tayfuna Korkuta, Felixa Magatha i pomenutog Schwarza.

Odlazak u SAD će značiti svojevrsni povratak na mjesto gdje je i počeo profesionalnu karijeru prije nego li se vratio u Evropu da nastavi svoju profesionalnu karijeru.

Igrao je za Univerzitet St. Louis nakon čega je 2004. godine odlučio da prihvati poziv PSG-a koji ga je posudio Dijonu nakon čega je uslijedio transfer u Alemanniju Aachen u ljeto 2006. godine.

U Bundesligi je igrajući za Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Herthu i Schalke odigrao 344 utakmice i postigao 127 pogodaka.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine je golom u Litvaniji odveo na Svjetsko prvenstvu Brazil 2014. godine gdje je i postigao prvi gol u historiji Zmajeva na velikim takmičenjima i to protiv Argentine na kultnoj Marakani.

Ukupno je u dresu Zmajeva odigrao 83 utakmice, a u listu strijelaca se upisao 28 puta.

New York je sestrinski klub RB Leipziga, a regularnu sezonu u Istočnoj konferenciji je završio na osmom mjestu te je izgubio od Cincinnatija u prvom kolu doigravanja u novembru.

Trener Troy Lesesne je otpušten sredinom novembra te je odlučeno da bi najozbiljniji čovjek za njegovog nasljednika bio upravo Schwarz.