Nogomet
91

Nezapamćeni El Clasico: Hiljade agenata i policajaca, bez ulaznice ni blizu stadiona

Piše: O. T.
Neupitno je da će El Clasico biti odigran, a mjere bezbjednosti su besprijekorne, javljaju iz Španije. Iako su, nakon terorističkih napada u Parizu gdje je protekle sedmice stradalo 129 osoba, pokrenuta pitanja o odigravanju spektakularnog derbija, Ministar unutrašnjih poslova Španije Jorge Fernandez Diaz je izjavio da odgađanje ne dolazi u obzir.

Međutim, pošto je opasnost od terorističkih napada povećana na nivo četiri od maksimalnih pet mjere sigurnosti će biti izuzetne. Od osoblja koje će djelovati u predgrađima i transportu, te paziti na sigurnost navijača koji dolaze na stadion do povećanih mjera sigurnosti na stadionu.

El Clasico između Real Madrida i Barcelone okarakteriziran je kao meč "visokog rizika" i sportske, političke, policijske i protunasilne komisije su se složile da duel velikih rivala zahtijeva posebnu pozornost posebno nakon zbivanja u Parizu.

Još uvijek nema zvaničnih podataka, ali prema navodima španskih medija, oko stadiona Snatiago Bernabeu će biti trostruki krug sigurnosti sa preko 1 500 privatnih agenata i preko 1000 policajaca koji će biti sa konjima, psima i metalnim detektorima, te će se brinuti da se stadionu ne približavaju osobe koje ne posjeduju ulaznice za meč.

Kapacitet stadiona je 81 000 mjesta i pretpostavlja se da će utakmicu gledati oko 500 miliona ljudi.

Stadion Santiago Bernabeu je već jednom bio meta bombaških napada u decembru 2004. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je 191 osoba izgubili život u Madridu nakon bombaških napada. Tada je stadion evakuisan vrlo brzo, a u pitanju je bio ligaški meč protiv Real Sociedada.

El Clasico se igra u subotu sa početkom u 18 sati i 15 minuta na stadionu Santiago Bernabeu.