Afrički Kup nacija
0

Nevjerovatna pobjeda Gabona nad Marokom

Totalsport
Navijači Gabona slave pobjedu (Foto: AFP)
Navijači Gabona slave pobjedu (Foto: AFP)
Nakon dva odigrana kola u grupi C Afričkog Kupa nacija poznato je da dalje idu nogometaši Tunisa i Gabona. Te su dvije reprezentacije upisale po dvije pobjede, a bez šansi su tako ostali Maroko i Niger s nula bodova.

Gabon, domaćin takmičenja zajedno s Ekvatorijalnom Gvinejom, na nevjerovatan je način savladao Maroko s 3-2. Naime, do 77. minute je Maroko vodio, a domaćin nije uspio niti jednom pronaći put do suparničke mreže. No, u 77. minuti je na 1-1 izjednačio Aubameyang (drugi pogodak na takmičenja), a već u 79. minuti je bilo 2-1 za Gabon poslije pogotka Cousina.

Potpuni krešendo u utakmici se dogodio u završnici. Kharja, igrač Fiorentine i strijelac prvog pogotka za Maroko, u 91. je izjednačio na 2-2 svojim drugim golom, a utakmica gotovo da je trajala dok Gabon ne zabije pogodak. U 97. minuti je to učinio Zita Mbanangoye i veliko slavlje domaćina je moglo početi.

U zadnjem kolu za prvo mjesto u grupi igraju Tunis i Gabon.

Afrički Kup nacija, 2. kolo, grupa C:

Gabon - Maroko 3-2 (Aubameyang 77, Cousin 79, Zita Mbanangoye 90+7 / Kharja 25, 90+1) Tunis - Niger 2-1 (M'Sakni 4, Jemaa 90 / Ngounou 9)

Redoslijed: 1. Tunis 6, 2. Gabon 6, 3. Maroko 0, 4. Niger 0.