Del Bosque
0

"Nema nam druge nego savladati Honduras i Čile"

Totalsport
Vicente del Bosque (Foto: AP)
Vicente del Bosque (Foto: AP)
Vicente del Bosque, selektor španske nogometne reprezentacije, nije krio razočaranje startnim porazom na Svjetskom nogometnom prvenstvu kojem je domaćin Južnoafrička Republika.

Njegovu ekipu je, i to prvi put u istoriji međusobnih sučeljavanja (19 utakmica), savladala švicarska reprezentacija kojoj je pobjedu donio gol Gelsona Fernandesa u 52. minuti.

"Danas nije bio naš dan. Pokušali smo pobijediti ne odbacujući naš stil igre, no oni su se povukli i mi u tome nismo uspjeli".

"Ipak, valja znati da Svjetsko prvenstvo ne završava ovim porazom. Pred nama su još dvije utakmice u grupi i u njima ćemo tražiti put do pobjede. Nema nam druge nego svladati Honduras i Čile. Niko u našim redovima nije najavljivao osvajanje svjetskog naslova. Sudarili smo se sada s prvom preprekom i moramo je preći", kazao je Del Bosque.

Gerard Pique je dodao:

"Stvorili smo cijeli niz prilika, no oni su se dobro branili. Mislim da se nismo adekvatno pripremili na njihovu igru".

Dodajmo da se Španija pridružila podužem nizu evropskih prvaka koji nisu u prvoj utakmici Mundijala po osvajanju Eura ostvarili pobjedu. Samo su dva od posljednjih osam evropskih prvaka upisala tri boda na startu SP-a koji je uslijedio (Francuska 1986., Njemačka 1998.).

Također, Španija nije izborila polufinale Svjetskoga prvenstva od 1950. godine kada su osvojili četvrto mjesto, ukupno i najbolje u istoriji "furije".