Teški trenuci
48

Nekadašnji viceprvak Evrope ispao iz Serije A, iduće sezone bi mogao igrati tek četvrtu ligu

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanska Sampdoria proživljava najteže trenutke u 76-godišnjoj historiji kluba.

Četiri kola prije kraja sezone u Sampdoria je izgubila sve šanse za ostanak u Seriji A i siguran je putnik u niži rang takmičenja.

Do kraja sezone Sampdoria može sakupiti maksimalno 12 bodova, a Verona koja se nalazi na 17. mjestu, posljednjem koje osigurava ostanak u ligi, bježi 13 bodova.

Ekipi koja je 1991. godine bila prvak Italije, a godinu kasnije viceprvak Evrope, ispadanje iz Serije A ne predstavlja trenutno najveći problem.

Klub je u velikim finansijskim problemima i na rubu bankrota te bi narednu sezonu mogao provesti čak u četvrtoj ligi, Seriji D. Vlasnik Massimo Ferrero odbija prodati klub i, ukoliko se ne desi čudo, Sampdoria će od naredne sezone igrati četvrti rang italijanskog nogometa.

"Pokušali smo ostati u ligi, dali smo sve od sebe. Znam da navijači ne žele prihvatiti ovaj dan jer klub zaslužuje više, a nadam se da će se situacija riješiti na najbolji mogući način. Dao sam svoj maksimum, a on nije bio dovoljan", rekao je trener Dejan Stanković koji je sjeo na klupu Sampdorije u oktobru i upisao tri pobjede, šest remija i 17 poraza u ligi.