Plaćen 18 miliona eura
36

Nekada najveći Liverpoolov talent (27) prošao kroz agoniju, sada je potpisao za amatere

D. P.
Ibe će igrati u neprofesionalnoj Nacionalnoj ligi (Foto: EPA-EFE)
Ibe će igrati u neprofesionalnoj Nacionalnoj ligi (Foto: EPA-EFE)
Nema mnogo nogometnih priča kao one kroz koju je prošao nekadašnji najveći talent Liverpoolove omladinske škole i čovjek kojem se predviđala potpuna dominacija, a to je Jordon Ibe.

Ibe (27) prošao je pravu agoniju u posljednjih godinu dana. Čak 11 mjeseci bio je bez kluba u trenucima kada se očekivalo da njegova karijera bude na vrhuncu i da dominira engleskim i evropskim nogometom.

Međutim, to se nije dogodilo. Ibe je očajnički tražio bilo kakav angažman, trenirao s različitim ekipama, ali nije dobijao šansu za ugovor. To se konačno promijenilo jer je prije nekoliko dana potpisao ugovor s Ebbsfleet Unitedom.

Riječ je o ekipi koja igra u Nacionalnoj ligi Engleske, zvanično amaterskom, petom rangu nogometa na piramidi.

Ono kroz šta je Ibe prošao posljednjih godina teško je opisati. Bio je Liverpoolov najveći talent, a činjenica da ga je Bournemouth u Premier ligi odlučio platiti čak 18 miliona kako bi ga doveo iz Liverpoola, dovoljno govori o kakvom talentu se radilo.

No, u Bournemouthu nije pokazao mnogo pa je prešao u Derby, da bi se nakon toga otisnuo u Tursku gdje je potpisao za Adanaspor i nije upisao niti jedan nastup. Za Ibea su se onda pojavili problemi s mentalnim zdravljem i o svemu tome je progovorio 2021. godine.

Nevjerovatno djeluje podatak da Ibe nije zaigrao nogomet od decembra 2020. godine. Sada je dobio šansu za novi početak i nada se da će oživjeti svoju karijeru u Ebbsfleetu, koji mu je prvi odlučio ukazati priliku.

Kada se dogodi debi za Ebbsfleet, Ibe će postati zvanično igrač koji je najskuplje plaćen tokom karijere, a da je zaigrao nakon toga u amaterskom rangu engleskog nogometa.