Težak incident na startu
98

Leclerc iskoristio prednost i slavio u haotičnoj utrci u Monte Carlu

D. P.
Slavlje Leclerca (Foto: EPA-EFE)
Slavlje Leclerca (Foto: EPA-EFE)
Vozač Ferrarija Charles Leclerc slavio je u utrci Formule 1 za Veliku nagradu Monaca, a utrka je počela haotično i detalj sa starta je diktirao cijeli njen tok.
Utrku je obilježio incident u kojem su učestvovali vozač Red Bulla Sergio Perez te tandem Haasa Kevin Magnussen - Nico Hulkenberg.

Trojac koji je startao na začelju pokušao je da se probije, a Magnussen je zakačio Pereza, koji je potom udario u zid i njegov bolid se u potpunosti raspao. Prekid je trajao 45 minuta, a onda je utrka nastavljena.

Leclerc je u međuvremenu iskoristio pole-poziciju i imao je prednost koju je sačuvao do samog kraja. Slavio je ispred Oscara Piastrija, dok je treće mjesto na podiju zauzeo Carlos Sainz.

Četvrto i peto mjesto pripalo je Britancima Landu Norrisu i Georgeu Russellu. Šampion Max Verstappen zauzeo je šesto mjesto, a poziciju iza njega Lewis Hamilton.

Šampionat Formule 1 nastavlja se od 7. do 9. juna kada će se održati Velika nagrada Kanade. Inače, ovo je za Leclerca bila prva pobjeda u svom Monte Carlu, a ukupno šesti u karijeri Formule 1.