Nogomet
12

Neizvjesnost, nada i optimizam pred evropske utakmice bh. predstavnika

Piše: Edin Isanović
Četiri bh. kluba takmičit će se na međunarodnoj sceni ove sezone. Željezničar će predstavljati našu zemlju u 2. pretkolu Lige prvaka, dok će se Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg nadmetati u Evropskoj ligi.
Plzen slavi titulu
Plzen slavi titulu

Naši klubovi su danas saznali i imena svojih suparnika. Plavi sa Grbavice snage će odmjeriti sa prvakom Češke Viktorijom Plzen, Bordo tim ne bi trebao imati većih problema u okršaju sa Libertasom iz San Marina. Isto se odnosi i na Zrinjski koji će se sudariti sa UE Santa Colomom iz Andore. Tim sa Pecare vjerovatno će se u 2. pretkolu takmičenja koje je po rejtingu drugo na Starom kontinentu, sastati sa Levskim (ukoliko tim iz Sofije uspješno preskoči prvu prepreku).

Na Grbavici gori nada

Izabranici Amara Osima ponovo nisu imali naklonost u žrijebu i ponovo su izvukli izuzetno kvalitetnog suparnika. Iako će biti teško, u plavoj svlačionici se ne predaju. Plzen zaslužuje sav respekt, a u plavom taboru naglašavaju kako žele odigrati svoje dvije najbolje utakmice u sezoni. Prvi šef struke tima sa Grbavice svjestan je kvaliteta suparnika, ali i motiva svoje ekipe. Željezničar u ovom dvomeču ništa ne može izgubiti, a može mnogo dobiti. Amar Osim mudra je trenerska glava, zna kako od igrača izvući maksimum. Stoga gori nada da i prije utakmica nije sve izgubljeno. Objektivno gledajući, Plzen je favorit. No, jedini kiks Plavih može biti ako se ne budu makismalno borili, trčali, dali sve od sebe protiv velikog suparnika i dvomeč učinili bar malo neizvjesnim.

Inače, Viktorija Plzen osnovana je 1911. godine. U dosadašnjoj historiji dva puta su dotakli vrh u prvenstvu (2011. i 2013.), jedan kup (2010.) i jedan Superkup (2011.godine). Ekipu uglavnom čine igrači iz Češke i Slovačke. Sa klupe ih vodi Pavel Vrba.

Sarajevo igra protiv bordo-bijelih

Bordo tim odigrat će dva meča protiv Libertasa iz San Marina. U Titovoj 38/b dobili su suparnika kojeg su priželjkivali. Inače, Sarajevo ima najbolji koeficijent od svih bh. klubova u Evropi. I ove godine pokušat će nastaviti koračati stazama uspjeha i sa optimizmom gledaju na evropske dvoboje. Izabranici Husrefa Musemića žele priuštiti radost navijačima koji imaju sve manje razumijevanja. Razlog tome je što se trofej na najvećem bh. stadionu čeka od 2007. godine. Prošle sezone vladala je velika euforija, očekivalo se da će rivali konačno biti slomljeni, da će na Koševo stići barem jedan trofej. Ipak, nije stigao. Ostala je velika praznina.

Ekipa Libertasa
Ekipa Libertasa

Evropske utakmice prilika su za popravljanje dojma, ne samo zbog prvenstva i kupa, nego i zbog sramornog ispadanja od Zete prošle godine. Iako igraju protiv slabijeg suparnika, motivacija i strast za pobjedom trebaju biti na najvećem mogućem nivou. Džakmić i društvo moraju igrati čvrsto, sigurno i aktivno. Tim sa Koševa odmjerit će snage protiv najstarije ekipe iz San Marina koji, također, nosi bijele i bordo dresove. Libertas je jednom bio prvak svoje zemlje, kup su osvajali deset puta, dok su tri puta stigli do Superkupa. Njihov prvi šef struke je domaći trener Michele Ceccoli.

Mobilizirani Plemići žele napraviti iskorak

Zrinjski je kao i Sarajevo bio miljenik žrijeba. U 1. pretkolu Evropske lige igrat će sa UE Santa Colomom iz Andore. Mostarci su apsolutni favoriti. Ipak, ono što posebno ohrabruje sve pristalice ovog kluba jeste što se ekipa podigla i mobilizirala (stiglo nekoliko pojačanja), te da će na međunarodne utakmice izaći sa mnogo adrenalina.

Ključno je da zajedništvom mogu napraviti dobar rezultat. Sigurno je da će se izabranici Branka Karačića postaviti čvrsto, kompaktno i da će ići na pobjedu. No, bez obzira na slabosti suparnika, Mostarcima je nužna maksimalna koncentracija i disciplina. Svako opuštanje može biti kažnjeno. U svakom slučaju, Zrinjski ne bi trebao imati problema sa Vjevericama.

Stadion u Andori
Stadion u Andori

Širokobriježanima potrebna sreća i nadahnuće

Tim sa Pecare igrat će u 2. pretkolu Evropske lige protiv boljeg iz dvomeča Levski – Irtysh Pavlodar. Svakako, Bugari su veliki favoriti pa je izvjesno da će se Široki Brijeg sudariti sa timom kojeg je prošle godine spektakularno izbacilo Sarajevo. Bh. predstavnik moći će tako u dva dvoboja posmatrati i skautirati svog suparnika i to im može biti prednost.

No, da bi došli do konačnog cilja trebat će mnogo više od toga. Ako ima na megdan dođe Levski, Širkobriježanima će biti neophodna sreća kako bi prošli dalje.

Također, loš pristup Bugara, uzrokovan eventualnom prepotentnošću, nudi priliku. Ukoliko podcijene tim sa Pecare i ne uđu punom snagom, šanse izabranika Slavena Muse rastu. Što više nogometaša Širokog Brijega u tim mečevima bude nadahnuto, bliži će biti i pozitivan rezultat.