Oštar start
0

(Ne)moguća misija: Bankar spašava FK Sarajevo?!

Piše: Bakir Tiro
Skupština Fudbalskog kluba Sarajevo održana 28. decembra pokazala je još jednom sve slabosti u organizaciji, ali i poslovanju većine naših premijerligaša. Posebno, nekadašnjih "velikana", danas klubova, koji manje - više krpe kraj sa krajem.

Tim sa Koševa protekle jeseni nije ispunio očekivanja navijača. Da li su ona bila pretenciozna?

Svakako, jer igrači su radili u gotovo nemogućim uslovima. Skoro, pa na prosjačkom štapu. Kao "takav" nakon jesenjeg dijela prvenstva biti u vrhu tabele, sa tendencijom da se na proljeće možeš boriti za titulu, ravno je istinskom podvigu.

Ko je kriv za kritično stanje u klubu? Navijači znaju! Upiru prstom u direktora Nihada Baljka. Godinama traže njegovu neopozivu ostavku. Međutim, ovaj im uzvraća "đonerski", po principu: "Bitan sam ja i funkcija, za klub i navijače nije me briga"?!

Koliko je spomenuti višedecenijski funkcioner FK Sarajevo na lošem glasu svjedoče i upražnjene stolice oko njega na posljednjem skupštinskom zasjedanju. Do njega nisu htjeli sjesti ni sportski (ne)radnici od kojih niti jedna sportska organizacija do sada nije imala koristi. Oni, koji se trpaju u prve i druge redove, kako bi bili viđeni, nešto rekli, tačnije "ubleharili" zarad lične koristi i promocije.

Država za Baljka!

I dok su se mijenjale Uprave, predsjednici, treneri, Baljak je do sada uvijek o(p)stajao. Nije želio postupiti moralno, te "sjahati" s funkcije, šta god da se dešavalo u i oko koševskog premijerligaša.

Navijači se danas uzdaju u novu Upravu. Poručili su novoizabranom predsjedniku Amiru Rizvanoviću da Baljka otjera iz FK Sarajevo! Bit će mu to jedna od težih misija. Naravno, bude li se želio upustiti u nju?!

Zašto? Pa, mnogi su lomili zube na Baljku, koji je, koje li ironije, u postizborno vrijeme (politički) učvrstio poziciju u fotelji. Učinio je to u državi za Baljka! Pardon, u državi za čovjeka!

Zbog svega ranijeg navedenog, postavlja se otvoreno pitanje, hoće uspješni bankar klub opterećen brojnim političkim i interesnim strujama moći odvesti u mirnije vode?! Da li će i Rizvanoviću biti vezane ruke? Na koncu, jesu li novi članovi Upravnog odbora kadri za bolje sutra i stabilizaciju situacije u "bordo" klubu?

Problemi za "60 minuta"

Za pobrojati sve probleme koje trenutno guše jedan od naših najvećih klubova trebalo bi "60 minuta". U dugu je preko 3,5 miliona maraka. Klupski račun blokiran je duži vremenski period, radi čega FK Sarajevo bitiše pomoću raznih "trikova".

I opet, vraćamo se na pitanje svih pitanja. Može li bankar Rizvanović spasiti FK Sarajevo? Najavio je da će za godinu dana praviti "evropsko Sarajevo"!

Svaka mu se pozlatila, ali...