Nogomet
39

Navijačka groznica trese BiH i dijasporu

Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba )
Bilino Polje će večeras biti centar svijeta, bar što se tiče navijača fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ljudi iz svih krajeva BiH, ali i dijaspore, s nestrpljenjem očekuju početak susreta sa selekcijom Slovačke. Atmosfera je odlična, kako među navijačima, tako i među Zmajevima.

Ulice bh. gradova prepune su navijača sa bh. zastavama, okićeni automobili su na ulicama, u ugostiteljskim objektima se sprema zajedničko gledanje utakmice... Naši fotoreporteri su zabilježili atmosferu u Zenici, Tuzli i Sarajevu, a brojni Bosanci i Hercegovci iz zemlje i dijaspore su nam poslali svoje fotografije uz poruku: "Sretno Zmajevi"!

Utakmica između BiH i Slovačke se s nestrpljenjem očekuje cijelu ovu sedmicu, a selektor Safet Sušić je obećao da ćemo večeras itekako imati razloga za slavlje.

Na ulicama glavnog grada danas su se mogli vidjeti navijači sa šalovima i kapama u bojama bh. zastave. U poslijepodnevnim satima na izlazu iz Sarajeva je formirana velika kolona automobila koje put vodi u Zenicu. Slično je bilo i u Tuzli, odakle naš reporter javlja da ulice "slanog grada" odišu žuto-plavim ambijentom, a navijači su uvjereni u novi trijumf Papetovih Zmajeva.

"Pobjedi se ne gleda u zube. Neka bude minimalna, bitno je da se pišu tri boda", kaže Nihad Zahirović, veliki fan naše reprezentacije iz Tuzle.

Još od podneva rijeke navijača iz Tuzle hrlile su ka Zenici, dok su oni koji su ostali u Tuzli poodavno okupirali ugostiteljske objekte u kojim će gledati utakmicu.

"Otkako gledam utakmice reprezentacije BiH u cafe Oscar mi jednostavno ne znamo izgubiti. Neka tako bude i večeras. Apsolutni sam optimista i vjerujem u pobjedu od dva ili više golova razlike", govori Damir Alić.

Ukoliko Zmajevi pobjede, u šta niko ne sumnja, u Tuzli će se organizovati tradicionalna povrka automobila i pobjednički krugovi na Skveru. Prodavači navijačkih rekvizita zadovoljno trljaju ruke i govore nam kako žele plasman na Mundijal, jer se tada neće brinuti za svoje egzistencije, odnosno da će im prodaja dresova, majica, šalove, zastavica... porasti najmanje za 300 posto.

Vrhunac atmosfere je naravno u Zenici. Kolone automobila pristižu u ovaj grad, a ulice su pune najvijača. Veliki broj njih će imati priliku gledati utakmicu na stadionu, dok će ostali u svojim domovima ili u kafićima bodriti Zmajeve.

Navijači pristižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i inozemstva. Ono u što su svi uvjereni to je pobjeda Bosne i Hercegovine i plasman na Svjetsko prvenstvo.

Nekoliko stotina navijača nalazi se ispred hotela Dubrovnik, u kojem su smješteni naši reprezentativci, a koji bi uskoro trebali krenuti ka Bilinom Polju.

Cijene karata na crnom tržištu su pale tako da će do ulaznice doći svi koji su bili spremni izdvojiti manju sumu novca od one od prije nekoliko dana, kada se ulaznica za zapad iznosila od 150 do 200 KM. Trenutna cijena ulaznica iznosi od 40 KM koliko košta jug, do ulaznice za zapad koja košta oko 100 KM.

U Zenici je sve u pozitivnom ozračju, a nadamo se da će tako biti i nakon odigranih 90 minuta na Bilinom Polju. Sretno Zmajevi!