Nogomet
0

Navijači žele kupiti Liverpool

Sarajevo-x.com
Navijači engleskog nogometnog kluba Liverpoola planiraju otkupiti ovaj klub od njegovih sadašnjih vlasnika, američkih tajkuna Georgea Gilletta i Toma Hicksa, koji su Liverpool kupili 2007. godine i tek nedavno realizirali paket refinansiranja u iznosu od 350 miliona britanskih funti (470 miliona eura).

Kako saznaje BBC, model koji predlaže grupa navijača Share Liverpool FC Group bit će u "Barcelona stilu", u smislu da svaki navijač uloži odgovarajući iznos, a početne cifre sugeriraju da će investicija po navijaču iznositi 5.000 britanskih funti (6.727 eura). Cilj je skupiti 500 miliona britanskih funti (673 miliona eura), otkupiti nogometni klub Liverpool od Amerikanaca i sagraditi novi nogometni stadion.

Share Liverpool FC Group namjerava pokrenuti web stranicu kako bi se privukao interes ukupno 100.000 navijača Liverpoola iz Velike Britanije i drugih dijelova svijeta, naročito u Istočnoj Aziji gdje je baza Liverpoolovih fanova zaista ogromna.

Iza ovo interesantnog plana stoje vatreni navijač Liverpoola i predavač na temu nogometnog biznisa Rogan Taylor, bivši direktor komunikacija engleske Premier lige Phil French i odvjetnik Kevin Jacquiss, koji je stručnjak za ovakve oblike poslovnog udruživanja.