Nada u dobar rezultat
0

Naprijed Zmajevi, hrabro do pobjede!

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH večeras u Zenici sa početkom u 20:15 sati igra izuzetno važan meč protiv Bjelorusije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Tri boda iz Minska dodatnu će vrijednost steći savladamo li istog protivnika i na domaćem terenu. Uz ostale povoljne rezultate ni Francuzi nisu nedodirljivi na prvom mjestu tabele.

"Zmajevi" su u glavnom bjeloruskom gradu osvojili kompletan plijen. To su i zaslužili. Igrali su kompaktnije, zrelije, kvalitetnije, moćnije...

Bilo je finesa i dominacije, driblinga, udaraca, svega. Budemo li ponovili takvu igru, bit će odlično.

"Nakon sjajnog izdanja u Bjelorusiji, bilo bi ružno da sada sve 'prospemo'. Vjerujem da ćemo slaviti i na Bilinom polju i nastaviti put kojim smo krenuli. No, moram naglasiti da će to biti teško. Nije Bjelorusija bila skromna u prvom okršaju zato što ne vrijedi, već zato što smo je mi učinili takvom. Sada smo hendikepirani neigranjem Spahića i Pjanića", kazao je selektor Safet Sušić.

Begović konačno na golu

Popularni Pape napominje da se u udarnu postavu vraća Mensur Mujdža koji je pauzirao nakon povrede.

"Malo me brine stoperska pozicija. Papac ostaje lijevo. Bilo je kombinacija da posljednji bedem čine Mravac i Pandža, ali oni nikada nisu igrali zajedno, to bi bio rizik. Odsustao sam od te zamisli. Razmišljam da prekomandujem Elvira Rahimića na stopersku poziciju. Iskusan je i dobro čita protivničke napade", kazao je Sušić.

Šef državne nogometne selekcije donio je odluku da među stativama našeg gola bude Asmir Begović (sugerira na kompromis), dok će kapitensku traku od suspendovanog Spahića naslijediti Edin Džeko. U udarnu postavu trebao bi se vratiti i Zvjezdan Misimović.

Srijelac drugog gola u Minsku, Haris Medunjanin, istakao je da će on i njegovi saigrači dati sve od sebe za pobjedu.

"Igramo na domaćem terenu, imat ćemo veliku podršku sa tribina i ubijeđen sam da možemo slaviti. Iako smo lišeni usluga Pjanića i Spahića vjerujem da će ono koji dobiju priliku dobro odraditi svoje zadatke", rekao je strijelac prelijepog gola iz Minska. Igrači ne smiju podleći prirodnom "tjeranju" tribina na ofanzivu

Utakmica u Minsku je potvrdila da BiH igra dobar nogomet i da se u daljem toku kvalifikacija možemo nadati uspješnom ispunjenju zadatka. Večeras imamo priliku da konačno nokautiramo Bjeloruse i osnažimo vlastite ambicije za (barem) drugo mjesto.

Za pozitivan ishod bit će važno da svi akteri budu u optimalnom izdanju. Uz pretpostavku da odigraju maksimalno požrtvovano, kompaktno i nadasve koncentrisano od 1. do 90. minute "Zmajevi“ će doći u priliku da nametnu svoje vrline.

To znači što veći posjed lopte i kombinatorika koja će lomiti homogenost suparnika, a ubacivanjem između linija otvaraće se prostor za finalizaciju. Temelj svega je strpljenje. Igrači ne smiju podleći prirodnom "tjeranju“ tribina na ofanzivu. Logično je da naši gosti najavljuju agresivnu igru koja im može donijeti pobjedu, samo ih to održava u igri.

U našoj reprezentaciji vlada veliko zajedništvo, atmosfera je izvanredna. Linije djeluju potpuno usklađeno. Ovom treba dodati da će naša reprezentacija imati veliku podršku sa tribina.

Vjerovatan sastav: Begović, Papac, Mujdža, Pandža, Rahimić, Medunjanin, Lulić, Salihović, Zahirović, Misimović i Džeko.

Utakmica počinje u 20:15 sati uz direktan prenos na BHT1. Sudit će je Englez Martin Atkinson.

Pored ovog meča, u okviru D-grupe kvalifikacija danas će biti odigrana još dva susreta. Francuzi idu u goste Rumuniji, dok Luksemburg dočekuje Albaniju.

Tabela:

  1. Francuska 7 5 1 1 11:3 16
  2. Bosna i Hercegovina 7 4 1 2 10:7 13
  3. Bjelorusija 8 3 3 2 6:4 12
  4. Rumunija 7 3 2 2 10:6 11
  5. Albanija 7 2 2 3 5:8 8
  6. Luksemburg 8 0 1 7 1:15 1