Nogomet
450

Najavljen dolazak 500 pripadnika Hordi zla u Tuzlu, policija poručuje da neće tolerisati incidente

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nedjelju će derbi starih rivala na Tušnju odigrati tuzlanska Sloboda i Sarajevo. Tuzlaci su sa 12 bodova na 13. poziciji, dok je Sarajevo sa 29 osvojenih bodova trećeplasirano na premijerligaškoj tabeli.

Pred novi derbi, kao nikad prije, Sarajevo je apsolutni favorit. Pored manjka kvaliteta kod svojih igrača, stručni štab Slobode suočen je sa velikim problemima.

"Ne mogu računati na osam prvotimaca. Odranije su povrijeđeni Radovanović i Mehanović, nedavno su se povrijedili Kuduzović i Todorović, dok Janković, Salihović, Mujić i Šećerović imaju po tri žuta kartona. Svakoj ekipi na svijetu je izostanak osam prvotimaca nenadoknadiv, pa tako i nama. Međutim, mi moramo istrčati na teren, a pred našim navijačima od svojih igrača tražit ću bespoštednu borbu. Čuda u fudbalu su moguća, zato je fudbal najpopularniji sport", kaže Alfredo Acacio Casimiro, trener Slobode.

U Slobodi ističu kako im je najavljen dolazak 500 pripadnika navijačke skupine Horde zla. Oni će biti smješteni na zapadnu tribinu – sektor A, predviđeno je i postavljanje specijalne mreže kako bi se onemogućio kontakt sa domaćim navijačima. Angažovan će biti i veliki broj službenika policije i radnika zaštitarske agencije, a kontrole na ulazu u stadion bit će dvostruke i rigorozne.

U MUP-u TK ističu kako su imali određena operativna saznanja da se priprema organizovano ubacivanje pirotehničkih sredstava na travnjak Tušnja, navodno zbog neslaganja navijača sa pojedinim odlukama rukovodstva kluba.

"Mi takvo ponašanje nećemo tolerisati. Bilo ko da zapali baklju odmah će biti sproveden u policijsku stanicu. O tome smo obavijestili domaće, a to ćemo reći i gostujućim navijačima kada njihovu kontrulu preuzmemo na granici sa Kantonom Sarajevo. Ponavljam kako nikakve nerede nećemo dozvoliti", kaže Mirzet Halilović, policijski inspektor PS Zapad PU Tuzla.

Utakmica između Slobode i Sarajeva igra se u nedjelju od 13 sati uz direktan prijenos na Arena TV. Glavni sudac je Ognjen Valjić iz Banje Luke.