Nakon sjajnih utakmica
0

Mustedanagić, igrač bihaćkog Jedinstva, ide na probu u Parmu

Piše: E. Gorinjac
Mirza Mustedanagić
Mirza Mustedanagić
Talijanska nogometna liga bi uskoro mogla dobiti još jednog bh. fudbalera. Član kadeta bihaćkog Jedinstva Mirza Mustedanagić će u januaru otputovati na probu u Parmu.

"Prošlo je već neko vrijeme od poziva da idem na probu u Parmu, ali evo sada znam i to da ću konačno u januaru otputovati tamo. Radi se o jednoj probnoj utakmici, a nakon toga ću znati ostajem li ili ne. Ja se nadam da će, akobogda, biti zadovoljni sa mnom i da ću ostati. Ako ne bude ništa od Parme, postoji mogućnost i da odem u neki drugi talijanski klub, ali to je već do menadžera. Dat ću sve od sebe na toj utakmici. Pripreme mi počinju poslije Nove godine, ali trenutno radim individualno", rekao je Mustedanagić za Sarajevo-x.com.

Poziv da okuša sreću u Parmi uslijedio je nakon što ga je na probi u Bayer Leverkusenu prije nekoliko mjeseci primijetio menadžer iz Parme. Kako se Mirzi nije posrećilo da zaigra za Bayer Leverkusen, prihvatio je ponudu da ide na probu u Parmu.

Mirza se počeo baviti fudbalom u NK Sloga iz Bosanske Otoke, gdje je i odrastao. U tom klubu se istaknuo kao najbolji strijelac u pionirskoj i kadetskoj selekciji, a potom je prešao u FK Sloboda iz Bosanskog Novog, gdje je bio najbolji strijelac lige.

"Prije odlaska u Njemačku prvo sam bio u Travniku u kampu Dinama, tu sam zadovoljio i otišao u Dinamo gdje sam bio dvije sedmice, ali nisam ostao zbog određenih problema s papirologijom i pravila FIFA-e", kaže Mustedanagić.

Njegov nastup u domaćim klubovima je zapazio i selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević koji ga je ljetos pozvao da dođe na okupljanje reprezentacije u Visoko, ali, kako nam je rekao, poslije toga nije igrao u utakmici protiv Makedonije.

Mustedanagić (16) trenutno igra za bihaćko Jedinstvo, gdje je najbolji strijelac lige. U 10 ligaških utakmica postogao je 16 golova. Dešavalo mu se da na jednoj utakmici da i po pet golova, kao što je bio slučaj kada su bihaćki kadeti igrali protiv NK Podgrmeč.

No, Mirza nije jedini mladi fudbaler koji je počeo igrati u klubu Sloga iz Bosanske Otoke, a kojem se smiješi internacionalna karijera. Njegov amidžić Zinedin Mustedanagić (14) je od ove godine počeo igrati za Spartu iz Praga i sada nastupa za U-14 selekciju ovog kluba. Upućeni kažu da se već nametnuo svojom igrom. Zinedinov stariji brat Ajdin također se bavi fudbalom i igrao je za nekoliko klubova u Krajini.