Kapiten Vatrenih
73

Modrić obavio hidžamu uoči utakmice Lige nacija, "odali" ga ožiljci na nogama

S. G.
Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je još jedan trening dan uoči polufinalnog meča Lige Nacija, u kojem će Vatreni za finale igrati protiv domaćina Nizozemske.

Pažnju fotoreportera i javnosti u Hrvatskoj privukli su ožiljci na nogama Luke Modrića, a ubrzo je stiglo objašnjenje odakle oni potiču.

Igrač Reala još jedan je u nizu vrhunskih nogometaša, ali i ostalih sportista koji je bio podvrgnut hidžami, tretmanu pomoću kojeg se rješava napetost, bol i hronični umor. Inače, Modriću nije prvi put da praktikuje ovaj obred.

Vatreni su trening obavili na stadionu De Kuip u Rotterdamu gdje će sutra odigrati meč protiv domaćeg Oranja. U drugom polufinalu Lige nacija igrat će Španija i Italija.

Šta je hidžama i od kada postoji?

Hidžama je mala hirurška metoda po načinu izvođenja, a po mehanizmu djelovanja to je regulatorna metoda koja djeluje na naš bazični regulatorni sistem.

Sastoji se od plasiranja vakuum čaša na određenim mjestima i pravljenju malih ogrebotina na koži kako bi se eliminirao krvi sličan sadržaj iz tih regija. Hidžama je, konkretno, savremena medicinska metoda, ali i metoda zasnovana na sunnetu poslanika Muhameda a.s.

Kakav je stav savremene medicine prema ovom pitanju?

Savremena medicina sve prihvata i svrstala ju je u regulatorne terapijske metode, a radi se u okviru kineske tradicionalne medicine.

Kineska akupunktura je 1978. priznata od Svjetske zdravstvene organizacije kao medicinska metoda. Rekli su da ne znaju kako djeluje, ali da je efikasna i prihvatili je.