Nogomet
0

Maroko zbog ebole odustao od organizacije Afričkog kupa nacija

Anadolija
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Maroko neće biti organizator Afričkog fudbalskog kupa nacija u januaru naredne godine zbog mogućeg širenja viruse ebole.

Nakon ultimatuma Afričke fudbalske asocijacije (CAF) Fudbalskom savezu Maroka u kojem su tražili da se izjasne žele li biti organizatori kontinentalnog šampionata iz Rabata je stigao negativan odgovor.

Marokanci prvobitno nisu htjeli odustati od organizacije takmičenja, već su zahtijevali da se održi u drugom terminu. No, na to nisu pristali iz CAF-a.

U novonastaloj situaciji odluku o narednom Afričkom kupu nacija, na kojem treba nastupiti najboljih 16 reprezentacija „"crnog kontinenta", u predstojećoj sedmici donijet će Izvršni odbor CAF-a na sastanku u Kairu.

Postoje tri opcije koje će biti razmatrane. Prva je da se Afrički kup nacija 2015. godine igra u januaru u nekoj drugoj zemlji. Rezervno rješenje je da se odigra u novom terminu u Maroku ili drugoj afričkoj zemlji. Na koncu takmičenje može biti i otkazano kako bi se izbjegao rizik od eventualno novih oboljelih ebolom, zaraznom bolešću.

Vezani članci