Carlos Alberto
0

"Manchester United siluje brazilski nogomet"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Kapiten brazilske reprezentacije sa Svjetskoga nogometnog prvenstva 1970. godine, Carlos Alberto, obrušio se na Sira Alexa Fergusona i njegovu ekipu.

Legendarnoga ofenzivnog desnog beka, koji je kao preteča Josimara, Jorginha, Cafua, Maicona ili Daniela Alvesa vodio Brazilce do uvjerljivog naslova svjetskih prvaka 1970. godine u Meksiku, smeta Unitedova politika 'pljačkanja' brazilske nogometne lige.

Nakon što je Ferguson kao 18-godišnjake doveo blizance Rafaela i Fabija da Silvu, pa nakon toga i 20-godišnjeg veznjaka Rodriga Possebona, sada se pročulo da je od Corinthiansa uzeo i 17-godišnjeg braniča Doda, koji bi na Old Trafford trebao prijeći početkom sljedeće godine.

"Sramota je što je Manchester Unitedu dopušteno silovati brazilski nogomet. Klubovi koji imaju novac mogu slobodno uzimati naše najtalentiranije igrače kad i kako hoće. To je veliki problem. Klubovi u Brazilu jednostavno su ih nemoćni zadržati, jer mladići znaju da u Evropi mogu zaraditi daleko više. Treba mijenjati nogometne zakone. Ne dopustiti brazilskim nogometašima do odlaze dok ne navrše barem 20, 21 godinu", kazao je Alberto.

" FIFA mora nešto učiniti po tom pitanju. FIFA ima obvezu spasiti nogomet. Do prije tri godine klubovi su mogli u ovakvim slučajevima inkasirati barem nešto novca. Danas pod ugovorima tinejdžere ne drže više klubovi, već su njihovi istinski vlasnici menadžeri. Klubovi si tako ne mogu priuštiti zadržati ih, te oni jeftino odlaze" rekao je Alberto.

Nisu, međutim, samo Brazilci problem. Manchester United na isti je način nedavno dovodio Talijane Giuseppea Rossija (danas u Villarrealu) ili Federica Machedu, Španjolca Gerarda Piquea (danas u Barceloni), ili Srbijance Ljajića i Tošića. I Arsene Wenger u Arsenalu radi identičnu