Biti ili ne biti, pitanje je sad
0

Manchester City i Tottenham u direktnom okršaju za plasman u Ligu prvaka

Sarajevo-x.com
Večeras će u utakmici u okviru 36. kola engleske Premijer lige Manchester City ugostiti ekipu Tottenhama, direktnog konkurenta za mjesto koje osigurava plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Upravo se "građani" nalaze na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi u najelitnije evropsko fudbalsko takmičenje. City u odnosu na petoplasirani Tottenham ima šest bodova prednosti tri kola prije kraja, te bi pobjedom ili neriješenim rezultatom definitivno potvrdio svoje učešće u Ligi prvaka.

Utakmica između Manchester Cityja i Tottenhama je izuzetno važna za obje ekipe. Nakon što su se plasirali u finale FA Cupa, "građani" žele osigurati svoje mjesto u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Borba Cityja i Tottenhama se odvija već drugu sezonu zaredom. Prije godinu dana je Tottenham na Eastlandsu slavio rezultatom 1:0, ali je ovog puta ekipa talijanskog stručnjaka Roberta Mancinija, za koju nastupa i bh. reprezentativac Edin Džeko, u dosta boljoj poziciji nego prošle godine. City je na četvrtom mjestu i ima šest bodova prednosti nad Tottenhamom, a do kraja sezone su ostala samo tri kola. Osim bodovne prednosti, City ima i bolju gol-razliku, tako da bi i remi bio dovoljan za ovjeru četvrtog mjesta i igranje u Ligi prvaka sljedeće sezone. To bi ujedno i bio prvi nastup Cityja u ovom takmičenju.

Prije gotovo godinu dana je Peter Crouch postigao jedini gol u utakmici na Cityjevom Eastlandsu, čime je Tottenham osigurao plasman u Ligu prvaka. Sada kada su uloge zamijenjene, City će pokušati zadržati svoje mjesto ispred Tottenhama, kojem sa šestog mjesta prijeti i Liverpool.

Ekipa Harryja Redknappa je imala priliku smanjiti zaostatak kada je u nedjelju City doživio poraz od Evertona, no jedva su spasili bod u utakmici na domaćem terenu protiv Blackpoola. Defoe pogodio za 1:1 u posljednjoj minuti susreta. Tottenham je u posljednje četiri utakmice upisao čak tri remija. No, ova ekipa je u posljednjih sedam gostovanja kod Cityja zabilježila čak šest pobjeda u svim takmičenjima, što je daje samopouzdanje za susret koji ih očekuje. Hendikep je neigranje Garetha Balea za kojeg je zbog povrede sezona završena.

Mancinijeva ekipa je na svom Eastlandsu upisala sedam pobjeda u posljednjih osam susreta, te jedan remi.

Utakmica između Manchester Cityja i Tottenhama počinje u 20.45 sati.