Gostovao u podcastu
70

Lulić: U reprezentaciji BiH smo se šalili na račun rivalstva, ali ništa više od toga

E. K.
Lulić u dresu Lazija (Foto: EPA)
Lulić u dresu Lazija (Foto: EPA)
Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je govorio o vremenu provedenom u rimskom Laziju.
Lulić je 26. maja 2013. godine postigao gol u finalu Kupa Italije protiv Rome i donio Nebeskoplavima važan klupski trofej, te zaradio poseban status kod svih navijača Lazija.

Istakao je da nakon tog pogotka više nije platio kafu u gradu, te da je to jedinstveno iskustvo.

"Prve dvije godine kada sam došao u Lazio, niko me nije poznavao u gradu i mjestima gdje sam se družio sa prijateljima, ali nakon tog pogotka, niko mi nije dopustio da platim kafu. Uvijek kažem da je to jedinstveno i neponovljivo iskustvo. Neko mora postići gol za pobjedu u takvim mečevima i ja sam sretan što sam ja to i uspio. Igrao sam mnoge važne mečeve s Lazijom, ali ova je vjerovatno najvažnija za klub i zbog tog razloga je i ja cijenim mnogo", rekao je Lulić koji je kasnije dobio i kapitensku traku u rimskom klubu.

"Prvih nekoliko godina nisam osjećao pritisak, ali kako godine prolaze, shvatam da nisam više samo nogometaš nego i navijač. Više sam bio nervozan, više involviran u utakmice. Kada gledate kalendar takmičenja u sedmom mjesecu, prvu stvar koju tražite je kada je derbi, ali to se desilo tek nakon četvrte ili pete godine u Rimu", dodao je Lulić.

Za Lazio je debitovao na San Siru protiv Milana nakon čega su mnogi ljubitelji nogometa bili kritički nastrojeni prema njemu.

"Za Lazio sam debitovao na San Siru, bilo je 2:2, golove za nas su postigli Djibril Cisse i Miroslav Klose. Ušao sam pred kraj utakmice, a za momka koji dolazi iz Švicarske je bilo nevjerovatno iskustvo da debituje u Seriji A na San Siru. Nakon tih deset minuta su mnogi govorili 'ko je ovaj, odakle smo ga doveli', ali to je normalno u Italiji", dodao je bivši Zmaj.

U njegovo vrijeme su čak četiri bosanskohercegovačka reprezentativca igrala rimski derbi (Miralem Pjanić, Edin Džeko, Senad Lulić i Ervin Zukanović), te je istakao da su se na okupljanjima uvijek šalili na račun toga.

"Uvijek je dobra stvar za državu poput Bosne i Hercegovine da ima četiri igrača u derbiju poput rimskog koji je sigurno jedan od najboljih u svijetu. To je nevjerovatno. U reprezentaciji smo se šalili na račun toga, ali ništa više. Željeli smo najbolje za reprezentaciju", završio je Lulić.

Ovaj 37-godišnjak je karijeru počeo u Churu, a još je igrao za Bellinzonu, Young Boys, te Lazio gdje se zadržao deset godina nakon čega je okončao karijeru.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine je igrao na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, a za Zmajeve je ukupno odigrao 57 utakmica i postigao četiri gola.