4. kolo Evropske lige
0

Lulić protiv Zuricha, Medunjanin ponovo sa Stokeom

Piše: D. B.
U četvrtak navečer se igra 4. kolo grupne faze Evropske lige u svim grupama. Bit će odigrana 24 susreta, u kojim će nastup vjerovatno ubilježiti i neki od bh. reprezentativaca.

Grupa A

Rubin - Tottenham (18:00)

Rubin će u 4. kolu grupne faze Evropske lige dočekati vodeću ekipu Tottenhama. Ruskoj ekipi su potrebni bodovi ukoliko želi održati priključak za PAOK-om i nastaviti borbu za drugo mjesto u grupi. S druge strane, prvoplasirani Tottenham bi pobjedom vjerovatno osigurao nastup u drugoj fazi Evropske lige.

Shamrock Rovers - PAOK (19:00)

Autsajder ove grupe, ekipa Shamrock Roversa, na svom terenu dočekuje grčki PAOK. Irska ekipa nema nijedan osvojen bod do sada. PAOK će svakako pokušati doći do novih bodova kako bi "pobjegao" Rubinu i eventualno pokušao ugroziti prvo mjesto u grupi koje trenutno pripada Tottenhamu.

Grupa A: Tottenham 7, PAOK 5, Rubin 4, Shamrock Rovers 0.

Grupa B

Vorskla - Standard Liege (19:00)

Ukrajinski klub Vorskla nakon tri odigrana kola ima jedan osvojen bod. U 4. kolu će ugostiti prvoplasirani Standard. Ukrajincima je potrebna isključivo pobjeda ukoliko žele zadržati bilo kakve šanse za plasman u drugi krug, dok Standard želi zadržati prvu poziciju u ovoj poprilično izjednačenoj grupi.

Copenhagen - Hannover (19:00)

Utakmica Copenhagena i Hannovera je duel trećeplasirane i drugoplasirane ekipe. Svaki osvojeni bod u ovoj grupi može napraviti razliku između prolaza dalje i ispadanja iz takmičenja. U ovoj grupi se očekuje žestoka borba.

Grupa B: Standard Liege 5, Hannover 5, Copenhagen 4, Vorskla Poltava 1.

Grupa C

Legia - Rapid Bucuresti (19:00)

Drugoplasirana Legia će u ovom susretu pokušati napraviti solidnu razliku u odnosu na Rapid koji prijeti sa treće pozicije. U slučaju pobjede, domaći bi se mogli više koncentrisati i eventualno pokušati preoteti vodeći poziciju od PSV-a.

PSV - Hapoel Tel-Aviv (19:00)

PSV se nalazi na prvom mjestu grupe C sa osvojenih maksimalnih devet bodova. Holandska ekipa je favorit u ovoj grupi, a pobjeda protiv Hapoela bi gotovo zagarantovala prvu poziciju. Hapoel je definitivno autsajeder u ovoj grupi bez ijednog osvojenog boda.

Grupa C: PSV 9, Legia 6, Rapid Bucuresti 3, Hapoel Tel-Aviv 0.

Grupa D

Vaslui - Sporting (19:00)

Čini se da je u grupi D siguran putnik u drugu fazu Evropske lige za sada samo Sporting. Vaslui će se za prolaz dalje boriti sa Zurichom i Laziom. Sve tri ekipe imaju po dva boda. Vaslui će svakako morati osvojiti što veći broj bodova kako bi se mogao nadati evropskom proljeću.

Lazio - Zurich (19:00)

Lazio, za koji sve bolje igra bh. reprezentativac Senad Lulić, nalazi se na posljednjem mjestu grupe D, ali, ništa nije izgubljeno. Ovo je dosta ujednačena grupa, a najbolji način da Lazio najavi svoju kandidaturu za prolaz dalje bi bila pobjeda protiv Zuricha. I Švicarci imaju velike ambicije u Evropskoj ligi. U ovoj grupi se također očekuje žestoka borba.

Grupa D: Sporting 9, Vaslui 2, Zurich 2, Lazio 2.

Grupa E

Maccabi Tel-Aviv - Stoke (19:00)

Stoke se nalazi na prvom mjestu grupe E. Engleska ekipa je prema mišljenju mnogih favorit, što u svojim nastupima i dokazuje. Maccabi je nastradao na gostovanju u Engleskoj rezultatom 3:0. Da li će se Medunjanin i ekipa osvetiti za poraz i uključiti se u trku za drugo mjesto, ili će Stoke ponovo napraviti dobar rezultat, ostaje da se vidi. Također, nije poznato ni da li će Asmir Begović braniti gol gostiju u ovom susretu.

Besiktas - Dynamo Kyiv (19:00)

Besiktas i Dynamo su za sada, pored Stokea, najozbiljniji konkurenti za prolaz dalje. Njihov direktni okršaj bi mogao napraviti razliku, ali i eventualno zaoštriti njihovu međusobnu borbu. Dynamo je u Kyivu pobijedio Besiktas rezultatom 1:0.

Grupa E: Stoke 7, Dynamo Kyiv 5, Besiktas 3, Maccabi Tel-Aviv 1.

Grupa F

Salzburg - Athletic (19:00)

Trećeplasirani Salzburg će u ovom kolu igrati protiv prvoplasiranog Atletica, koji ima 7 bodova. Austrijska ekipa ima četiri boda. Sve četiri ekipe su u kombinaciji za prolaz dalje. Kome će pripasti prve dvije pozicije, vidjet ćemo.

PSG - Slovan Bratislava (19:00)

Ukoliko bi PSG slavio protiv Slovana, ekipa iz Bratislave bi bila i definitivno otpisana. PSG-u su bodovi neophodni kako bi pratio Athletic, a uz to iza sebe zadržao ekipu Salzburga.

Grupa F: Athletic 7, PSG 4, Salzburg 4, Slovan Bratislava 1.

Grupa G

Metalist - Malmo (21:05)

Metalist će u 4. kolu Evropske lige dočekati autsajdera ove grupe, posljednjeplasirani Malmo. Ukrajinci su najozbiljniji kandidat za prolaz dalje, dok Malmo pokazuje da ipak nije dorastao ovom nivou takmičenja.

Austria Wien - AZ Alkmaar (21:05)

AZ se trenutno nalazi na drugoj poziciji sa bodom više u odnosu na Austriju, a dva boda manje u odnosu na Metalist. Ukoliko bi Metalist slavio protiv Malmoa, Austriji i AZ-u bi preostala borba za drugo mjesto u grupi.

Grupa G: Metalist 7, AZ 5, Austria Wien 4, Malmo 0.

Grupa H

Braga - Maribor (21:05)

Braga u ovom susretu ima priliku bodovno sustići Birmingham i Club Brugge, ili čak preskočiti jednog od pomenutih klubova. Maribor nije pokazao mnogo, pa se Braga ima čemu nadati.

Birmingham - Club Brugge (21:05)

Prvoplasirani Birmingham dočekuje Club Brugge. Englezi igraju odlično, a pobjedom bi se izdvojili na vrhu tabele. Isti slučaj je i sa Bruggeom. Ali, u slučaju neriješenog rezultata u ovom susretu te pobjede Brage nad Mariborom, situacija bi se dodatno zakomplikovala. Odluka o prolazu dalje bi se čekala do posljednjeg kola.

Grupa H: Birmingham 6, Club Brugge 6, Braga 4, Maribor 1.

Grupa I

Celtic - Rennes (21:05)

Celtic i Rennes su u Francuskoj odigrali neriješeno 1:1. Celticu je potrebna pobjeda na domaćem terenu kako bi zadržao priključak za Alteticom iz Madrida i Udineseom, no eventualna pobjeda Rennesa bi i Francuzima dala šanse za prolaz dalje.

Atletico - Udinese (21:05)

Drugoplasirani Atletico će na svom terenu pokušati upisati pobjedu protiv Udinesea i tako preoteti vodeću poziciju talijanskoj ekipi. Trenutna je razlika tri boda. S druge strane, Udinese svakako želi sačuvati svoju poziciju, a kada je riječ o čuvanju prednosti, to Talijani rade najbolje.

Grupa I: Udinese 7, Atletico Madrid 4, Celtic 2, Rennes 2.

Grupa J

Schalke - AEK Larnaca (21:05)

Ekipa Schalkea u ovom susretu ima sjajnu priliku da savlada slabašni kiparski AEK i učvrsti se na prvoj poziciji grupe J. Njemačka ekipa važi za favorita, ali to treba pokazati i na terenu.

Steaua - Maccabi Haifa (21:05)

Trećeplasirana Steaua dočekuje drugoplasiranu ekipu Maccabija Haife. Izraelci imaju samo bod manje od Schalkea, a čak četiri više od večerašnjeg protivnika. Ukoliko Steaua ne zabilježi pobjedu, nema se čemu nadati.

Grupa J: Schalke 7, Maccabi Haifa 6, Steaua 2, AEK Larnaca 1.

Grupa K

Twente - Odense (21:05)

Bodovna situacija u grupi K je dosta izjednačena od drugog do četvrtog mjesta, a prvoplasirani Twente bi se mogao "odlijepiti" ukoliko savlada Odense. Međutim, danska ekipa se ne namjerava predati bez borbe, jer želi prezimiti u Evropi.

Fulham - Wisla (21:05)

Fulham, Wisla i Odense su zasad u borbi za drugo mjesto. Direktan okršaj će večeras imati Englezi i Poljaci. Eventualni pobjednik bi napravio velik korak ka plasmanu u drugu fazu Evropske lige.

Grupa K: Twente 7, Fulham 4, Odense 3, Wisla 3.

Grupa L

AEK - Lokomotiv Moskva (21:05)

Grčki AEK u protekla tri kola nije osvojio nijedan bod. U goste mu dolazi Lokomotiv iz moskve našeg reprezentativca Senijada Ibričića. Lokomotivu su potrebni bodovi kako bi držao priključak sa prvoplasiranim Anderlechtom, a s druge strane nije na odmet sačuvati prednost nad Sturmom za koji igra bivši bh. reprezentativac Samir Muratović.

Anderlecht - Sturm (21:05)

Anderlecht se pokazao kao najjača ekipa u grupi L. U 4. kolu dočekuje Sturm, koji će morati osvojiti poneki bod ukoliko želi nastaviti borbu za drugu poziciju u grupi. S druge strane, Anderlecht bi pobjedom osigurao nastavak takmičenja u drugoj fazi Evropske lige.

Grupa L: Anderlecht 9, Lokomotiv Moskva 6, Sturm 3, AEK Atena 0.