Argentina - Engleska '86.
47

Lopta kojom je Maradona postigao gol "Božijom rukom" prodana na aukciji, sudija te utakmice postao milioner

E. B.
Na aukciji u Londonu je za čak 2,4 miliona eura prodata lopta kojom je Diego Maradona postigao čuveni gol "Božijom rukom" protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

Na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine u četvrtfinalu su igrali Argentina i Engleska, zemlje koje su dvije godine ranije ratovale na Falkladnskim ostrvima, a Maradona je bio prvo ime utakmice zbog dva gola koja je postigao.

Jedan je bio "gol stoljeća" kada je sa svoje polovine terena predriblao čitavu odbranu i golmana Petera Shiltona za 2:0, a gol za 1:0 je kontroverzni gol rukom koji je dobio nadimak "Božija ruka".

U 51. minuti Maradona je skočio u duel sa Shiltonom i vješto pesnicom loptu poslao u mrežu, a sudija Ali Bin Nasser je priznao pogodak.

Upravo je Bin Nasser poslije utakmice loptu ponio kući, a sada je Tunižanin odlučio staviti na aukciju i u 79. godini postao milioner.

"Ova lopta je dio nogometne historije. Pravo je vrijeme da je podijelimo sa svijetom", rekao je Bin Nasser.

Dres koji je Maradona, koji je 2020. preminuo u 60. godini, nosio na toj utakmici prodan je u maju za 8,1 miliona eura, čime je postao najskuplji suvenir u historiji nogometa.