Jedan od najvećih ikad
177

Legendarni Kahn duboko pogođen nakon smrti Müllera: Zauvijek ćeš biti dio našeg kluba

K. H.
Oliver Kahn (Foto: EPA-EFE)
Oliver Kahn (Foto: EPA-EFE)
Legendarni njemački golman Oliver Kahn oprostio se od Gerda Müllera uz poruku da su njegova dostignuća nenadmašna te da je upravo on jedan od najzaslužnijih što je bavarski klub danas jedan od najvećih na svijetu.
Čuveni napadač bolovao je od Alzheimerove bolesti, posljednje godine života proveo je u staračkom domu južno od Minhena, a ostat će upamćen kao jedan od najvećih napadača u historiji nogometa. O kakvom igraču je riječ najbolje svjedoče brojke i osvojeni trofeji.

Postigao je nevjerovatnih 566 golova u 607 utakmica za Bayern i postavio rekord golova u Bundesligi. U 427 utakmica postigao je 365 golova, a iza njega su Robert Lewandowski (277) i Klaus Fischer (268). S Bayernom je tri puta osvajao Kup evropskih prvaka (Ligu šampiona) i jednom Kup kupova. Također je četiri puta bio prvak Njemačke i četiri puta osvajač Kupa.

S tim u vezi, legendarni Kahn uputio je veoma emotivnu poruku svim navijačima Bayerna.

"Vijest o smrti Gerda Müllera duboko nas pogađa. On je jedna od najvećih legendi u historiji Bayerna, njegova postignuća su nenadmašna i zauvijek će biti dio velike historije Bayerna i cijelog njemačkog nogometa. Kao igrač i kao osoba, Gerd Muller zaslužan je za Bayern i njegov razvoj u jedan od najvećih klubova na svijetu. Gerd će zauvijek biti u našim srcima", rekao je Oliver Kahn, Bayernov izvršni direktor.

Müller je nakon završetka karijere zaplovio u trenerske vode, ali u omladinskim kategorijama. Pod njegovom palicom, nogometnu abecedu učili su Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger i Thomas Muller, što dovoljno govori o njegovoj veličini.