Nogomet
40

Kup BiH: Željezničar sa pet golova ispratio Goražde

Piše: O. T.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prvoj utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine Željezničar je upisao ubjedljivu pobjedu nad Goraždom (5:1) na Grbavici.

Trener Željezničara Slavko Petrović na teren je poslao sljedeće igrače: Fejzić, Siniša Stevanović, Boccaccini, Jahić, Bekrić, Blagojević, Stanić, Šećerović, Nikolić, Miroslav Stevanović i Milivoje Lazić. Na drugoj strani zaigrali su Ćulov, Hiroš, Korda, Dučić, Kurtović, Čurić, Adžem, Šuntić, Mirković, Rovčanin i Čakar.

Plavi su od početka preuzeli inicijativu, a prvi gol stigao je u 15. minuti kada pogađa Nikolić. Samo dvije minute kasnije dosuđen je penal za goste nakon što je glavni sudija procijenio da je Nikolić u svom kaznenom prostoru igrao rukom na što su igrači Plavih burno reagovali. Siguran sa bijele tačke bio je Šuntić.

Zbog lošeg terena teško je bilo organizovati tečniju igru i Željezničar nije uspijevao podići tempo na željeni nivo. Novo vodstvo Plavih stiže u 41. minuti kada Blagojević pogađa za 2:1. Lopta je na putu ka golu pogodila jednog protivničkog igrača. U suprotnom, lopta ne bi išla prema golu gostiju.

Do odlaska na odmor, tačnije u 43. minuti Lazić pogađa za 3:1, a asistenciju je upisao Miroslav Stevanović.

Željezničar je u istom raspoloženju nastavio i drugi dio utakmice pa je u 47. minuti stigao do pogotka. Miroslav Stevanović krade loptu u protivničkom šesanestercu i dodaje za Bekrića koji se odlično snalazi i rezultat postavlja na 4:1.

Uslijedile su izmjene na obje strane, a jedna izmjena urodila je plodom. Radi se o ulasku 18-godišnjeg Denisa Žerića u redovima Plavih. Žerić je zamijenio Miroslava Stevanovića i samo tri minute kasnije nakon asistencije Bekrića postavio konačnih 5:1. Ovo je njegov prvi gol u seniorskoj konkurenciji Željezničara.

Uzvratna utakmica igrat će se naredne srijede.

Raspored i rezultati prvih utakmica osmine finala Kupa BiH:

Orašje i Travnik 1:1 Sarajevo - Kozara 3:1 Sloboda - Široki Brijeg 1:0 Mladost DK - Slavija 6.1 Rudar Kakanj - Radnik Bijeljina 0:1 Zrinjski - Velež 3:0

Željezničar - Goražde 5:1 Bosna Sema - Radnički (15:00 sati, četvrtak).

*uzvratne utakmice igraju se narednog utorka i srijede.