Otkrio detalje
30

Kontroverzni Luciano Moggi: Imao sam Ronalda u šaci, ali je Salas pokvario transfer

Klix.ba
Luciano Moggi (Foto: EPA-EFE)
Luciano Moggi (Foto: EPA-EFE)
Kontroverzni nekadašnji Juventusov direktor Luciano Moggi bio je autora jednog od najvećih skandala u nogometnoj historiji, poznatijeg kao Calciopoli, a u najnovijoj ispovijesti otkrio je kako je imao Cristiana Ronalda u rukama kada je Portugalac imao 18 godina.

"Sjećam se kada sam ga gledao s 18 godina. Sljedeće jutro poslao sam ponudu Sportingu od pet milijardi lira i ugovor Marcela Salasa, kojem sam htio dati milijardu lira kao poticaj da ode. Sve je bilo dogovoreno, Cristiano je bio Juventusov, ali Salas je u međuvremenu poželio ipak otići nazad u River Plate. To je Manchester United brzo iskoristio i završio transfer. Ostalo već znate. Bilo je to crno vrijeme za Juventus, bili smo bez centa u blagajni", rekao je Moggi i osvrnuo se na to da li bi ga kupio danas.

"Juventus je napravio odličan posao, gledajući sa strane marketinga. Međutim, ja ga nikad ne bih doveo s 33 godine po cijeni koju je platio Juventus. Prije svega, nikad to ne bih napravio prije nego što bih dobro prodao Gonzala Higuaina, koji i dalje osigurava 20 golova. Prvo bih prodao Higuaina za 50 miliona eura, a tek onda bih objavio dolazak Ronalda", kazao je Moggi.

Nekadašnji Juventusov direktor se potom osvrnuo i na Calciopoli.

"Uvijek sam bio taj koji je radio puno i gdje god sam radio gradio sam zdrav budžet za klub. Kupovao za sitno i prodavao za puno novca. U to vrijeme Adriano Galliani je preko prvog čovjeka nogometnog saveza Italije radio sve u korist Milana. Giacinto Facchetti uvijek je lobirao za Inter. Razgovarao sam sa sudijama, to je istina. Ali u to vrijeme to je bilo dopušteno i niko ne može reći da sam pitao sudije da pobijedimo u nekoj utakmici", pojasnio je Moggi.

Kontroverzni sportski radnik je bio optužen i zbog zaključavanja sudije Papareste u svlačionici i korištenja švicarskih kartica za telefone.

"To su gluposti. Kakvu bih ja korist imao od toga da sam za stvarno zaključavao i bacio te ključeve? Bila je to šala i zbog te šale su me odali. Kartice za telefon sam kupovao kako bih zaštitio sebe i svoj posao", kazao je Moggi.