Božićni šoping
0

Koga bi Wolfsburg trebao dovesti u prelaznom roku?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teško je očekivati da će Zvjezdan Misimović i Grafite ponoviti uspjeh od 20 asistencija i 28 golova koliko su postigli prošle sezone, a čak i za talenat kakav je Edin Džeko malo je nevjerovatno da će ponovo dati 26 golova. Zbog toga se sportski portal Goal.com pozabavio temom koga bi Wolfsburg trebao dovesti u toku januarskog prelaznog roka.

Postoje sumnje i da će "vukovi" uspjeti ponoviti trijumf iz prošle sezone, kada su furiozno osvojili titulu prvaka Bundeslige. Nakon 17 kola osmi su na tabeli, a čak 11 bodova dijeli ih od Leverkusena i devet od Lige prvaka.

Važno je primijetiti da je Wolfsburg dobro igrao samo polovinu sezone u kojoj su osvojili titulu. Posebno su bili sjajni u toku njenog drugog dijela, a iskristalisalo se tu nekoliko igrača. Isti uspjeh, uz nekoliko pojačanja, mogao bi biti dovoljan, ali realno, vrijednost Wolfsburgovog prvog tima je prenapuhana, piše Goal.com.

Još jedan nedostatak zeleno-bijelih je Felix Magath, menadžer koji ih je sa 15. doveo na prvo mjesto u njemačkoj ligi u samo dvije godine. Otkako je otišao u Schalke, prilično nepromijenjen tim sa osmog mjesta, koje su držali prošle godine, doveo je na drugu poziciju, i to u samo pola sezone.

Uz sav respekt prema Arminu Vehu, Magath je mnogo mnogo kvalifikovaniji, piše Goal.com.

Ono što se mnogi fanovi nadaju za Božić je da Wolfsburg dovede jednog ili dva odbrambena igrača i možda jednog napadača.

Kad su u pitanju golmani, Diego Benaglio možda nije klasa poput Renea Adlera ili Manuela Neuera, ali kao čuvar mreže Wolfsburga dobro odrađuje svoj posao, te vjerovatno neće ni biti mijenjan. Rezervni golman Andre Lenz se ne podmlađuje, ali to ipak nije najveći problem tima.

Pogled na Wolfsburgov broj golova pokazuje da u tom segmentu mora biti poboljšanja. Kombinacija Andree Barzaglija, Ricarda Coste i Alexandera Madlunga nije uspjela spriječiti prodor protivničkih napadača.

Jedna od najboljih i najdostupnijih zamjena je Bayernov Breno, 20-godišnji brazilski branič koji je bio predviđen kao dugoročna zamjena za Lucija. Bavarci bi ga bili spremni dati na posudbu, pošto nije zadovoljio njihove želje.

Druga opcija bio bi Herthin Arne Friedrich, a neke sljedeće Philippe Senderos iz Arsenala i Schalkeov veteran Marcelo Bordon. Iako je Bordon star skoro 34 godine, vjerovatno je jedan od najpristupačnijih igrača u ponudi. Schalke treba novac, a ne Bordona, koji bi opet u odbrani Wolfsburga bio prijeko potrebni vođa.

U sredini terena, pored Misimovića, igrača koji je u životnoj formi, "vukovi" ne trebaju pojačanja. Christian Genther i Josue odlični su mu saigrači, a jedino je slaba desna strana. Makoro Hasebe, Thomas Kahlenberg, Karim Ziani, Ashkan Dejagah i Sascha Riether su se tu okušali, ali nisu impresionirali. Posljednjih sedmica Hasebe je djelovao kao dobar izbor, iako menadžment kluba priželjkuje da se Ziani tu smjesti.

Kad je o tome riječ, Bayernov Hamit Altintop bi bio savršen izbor za sredinu terena, a možda se i nađe u ponudi. Wolfsburg bi također trebao napraviti čistku u svojim redovima, a Jonathan Santana i Sebastian Schindzielorz najslabije su karike.

Napadačka zona vrlo vjerovatno će ostati bez Edina Džeke, iako još uvijek nije jasno u pravcu koje lige će ovaj bh. napadač otići. Kako za Wolfsburg nije bitno hoće li Edin završiti u talijanskoj Seriji A ili engleskoj Premier ligi, jasno je da će im trebati zamjena za ovog vrsnog igrača.

Zbog godina Luca Toni i Miroslav Klose, baš kao i Realov Ruud van Nistelrooy, vjerovatno nisu u vidokrugu. Nijemci će pokušati dovesti nekog mlađeg, manje afirmisanog nogometaša, kako bi se lakše prilagodio. Devetnaestogodišnji Alexander Esswein bi mogao biti taj, ali bi mu zasigurno trebalo vremena da se dokaže. U najgorem slučaju postoji opcija zamjene Džeke za keš i dovođenje kvalitetnog Klaas-Jana Huntelaara.

U međuvremenu bi mogao postati dostupan i Hoffenheimov napadač Demba Ba, pošto je u timu Ralfa Rangnicka izgubio startnu poziciju. Nije isključen ni Kevin Kuranyi.